Skip to content
Politică

Inevitabilul s-a produs. Dodon vrea parteneriat strategic cu Rusia

bbc.com

Relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă trebuie să ajungă la nivelul celor de ‘parteneriat strategic’, a declarat într-un amplu interviu acordat agenției de presă Interfax președintele ales al republicii, Igor Dodon.

‘Foarte multe dintre problemele cu care ne confruntăm în prezent nu pot fi soluționate fără ajutorul Rusiei. Este vorba și de probleme economice, și de migranții noștri, și de Transnistria‘, a spus Dodon.

Totodată, el a dat asigurări că Republica Moldova are nevoie de relații bune atât cu Vestul, cât și cu Estul. ‘Vreau să subliniez de la bun început să nu intenționez că mă pliez pe dicteul nimănui: nici al Vestului, nici al Estului! Sunt adeptul statalității noastre. Noi avem propriile interese’, a declarat președintele ales al Republicii Moldova, conform agerpres.ro.

Potrivit lui Dodon, vizita pe care o va întreprinde la Moscova are drept principal scop soluționarea a două probleme: anularea interdicției la importul de produse moldovenești și atitudinea față de migranți. În acest context, el nu exclude necesitatea desfășurării de negocieri în format trilateral: Republica Moldova-Rusia-UE.

Igor Dodon se declară pentru diversificarea căilor pentru livrare de gaz în Republica Moldova. De asemenea, Dodon afirmă că Republica Moldova nu va anula Acordul de Asociere cu UE. ‘Nu ne putem permite să suspendăm cooperarea cu UE, să anulăm Acordul de Asociere cu UE. Nu avem nevoie de Maidanul ucrainean’, a spus Dodon cu referire la mișcările de protest din Ucraina care au dus la prăbușirea regimului Ianukovici în Ucraina.

În același timp, Igor Dodon este convins că Republica Moldova nu poate supraviețui fără cooperare cu Estul. ‘În primă etapă, cred că vom propune semnarea unui memorandum privind cooperarea cu Uniunea Economică Eurasiatică. (…) Între timp, în doi-trei ani, vom vedea ce se va întâmpla cu UE’, a adăugat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *