Skip to content
Sănătate

Infecțiile nosocomiale din spitale sunt în continuare neraportate. Ce spune ministrul Sănătății

http://www.maternitate-ploiesti.ro/

Infecțiile nosocomiale din spitale sunt în continuare ascunse. Raportările făcute nu sunt reale, o spune chiar ministrul Sănătății. Nu vine însă cu soluții pentru rezolvarea acestei probleme. Managerii sunt în continuare sancționați, dacă declară prea multe. Pe de altă parte, medicii spun că trebuie dezincriminate infecțiile nosocomiale și să se ajungă în instanță doar dacă e vorba despre malpraxis.

În România s-au făcut progrese nesemnificative în legătură cu raportarea reală a infecțiilor. Există o creștere de la 0,2% la 2%, dar nici aceasta nu e realitatea. Media europeană e de 8 procente. Spitalul Județean din Târgu Jiu a raportat în 2020 numai 76 de infecții.

Vlăduț Dumitru, epidemiolog Spitalul Târgu-Jiu: În 2020 au fost 76 de infecții, în 2021, 155, iar anul acesta deja 253. În anii trecuți a fost un trend în nedeclararea infecțiilor, oarecum ascunderea lor de către spitale.

În România, rata infecțiilor nosocomiale e puțin peste doi la sută, potrivit raportărilor spitalelor. Asta înseamnă că țara noastră are spitale foarte curate. Realitatea e însă alta, de fapt infecțiile nosocomiale sunt de 3 ori mai multe, potrivit datelor Ministerului Sănătății, respectiv 5,9 la sută, informează digi24.ro.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Între raportarea reală și corecție este o diferență de 3 ori, înseamnă schimbări de mentalitate, dar să avem pârghii, să avem laboratoare să depisteze infecțiile.

La nivel public, mai mulți miniștrii ai Sănătății au vorbit despre această problemă, neștiind însă numărul real al infecțiilor din spitale. În aceste condiții, nici măsurile nu pot fi stabilite corect.

Cătălin Apostolescu, manager Matei Balș: Un prim pas în acest sens eu văd dezincrimiarea infecției nosocomiale. Nu este o infracțiune decât atunci când se asociază cu malpraxisul, altfel este element obișnuit al oricărui spital din aceasta lume. Infecția nosocomială trebuie incriminată numai atunci când în spitalul respectiv nu există proceduri specifice pentru prevenirea infecțiilor, fie nu au fost respectate.

Ministrul Sănătății vrea să impună o limită minimă de raportare a infecțiilor de 3%.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *