Skip to content
Puterea Știrilor Video

Inflația a ajuns la nivelul record nu doar în România, ci și în țări mult mai dezvoltate, spune Cristian Bușoi (PNL): Veniturile nu mai țin pasul cu creșterea prețurilor

Facebook

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European, a precizat că inflația a ajuns la nivelul record, nu doar în România, ci și în țări mult mai dezvoltate și mai puternice din punct de vedere economic decât țara noastră.

Invitat la Puterea Știrilor, liberalul a susținut că nivelul record al inflației în multe state din UE, inclusiv în țara noastră, reprezintă un subiect pe agenda europeană. „Cauzele inflației sunt multiple, important este cum putem limita efectele inflației”, a mai afirmat președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE).

„În mod evident, inflația a ajuns la nivelul record nu doar în România, ci și în țări mult mai dezvoltate și mai puternice din punct de vedere economic decât România. Am urmărit și discuțiile din SUA, am fost chiar la Washington în urmă cu două săptămâni, și aici este un nivel record al inflației, neîntâlnit în ultimele decenii. E un subiect pe agenda europeană.

Cauzele sunt multiple și până la urmă – evident, este o discuție mai degrabă teoretică – important este cum putem limita efectele inflației. Era de așteptat ca în urma pandemiei, redeschiderea unor activități economice, a unor servicii, redeschiderea apetitului oamenilor de a consuma bunuri și servicii, să avem această situație. Pachetele de sprijin financiar din SUA și UE, acel Mecanism de Redresare și Reziliență și banii injectați de către Banca Centrală din SUA și Banca Central Europeană, lichiditățile care au ținut economia pe linia de plutire, piețele financiare, bursele, capitalizarea întreprinderilor, și mai nou războiul din Ucraina, creșterea prețurilor la energie, toate acestea au fost ingrediente care au dus la această situație îngrijorătoare în care, în mod evident, veniturile oamenilor nu mai țin pasul cu creșterea prețurilor. Puterea de cumpărare, nivelul de viață se diminuează și sigur că sunt și alte efecte economice care sunt îngrijorătoare”, a declarat Cristian Bușoi, la Puterea Știrilor.

„Acum, dacă ne uităm la România, sigur că cel mai important lucru este să continuăm trendul de creștere economică. Este important să ținem o stabilitate și o încredere a investitorilor, a agențiilor de rating care să ne permită să susținem deficitul bugetar la dobânzi acceptabile, chiar dacă și acestea au crescut față de perioada anilor trecuți. Trebuie să ne concentrăm pe implementarea și aducerea în țară a fondurilor europene. Vorbim de câteva miliarde de euro care ar face o mare diferență în bugetul anului 2022”, a punctat europarlamentarul liberal.

Țările puternice ale Europei se luptă cu cea mai mare inflație din ultima jumătate de secol

Țările din Zona Euro se confruntă cu cea mai mai mare inflație din ultima jumătate de secol, iar problemele nu se vor opri aici, arată o analiză a Allianz Trade, parte din grupul Allianz, unul dintre cele mai mari conglomerate financiare ale lumii. Ca parte din UE și din economia lumii, România nu are cum să nu resimtă efectele.

Inflația în zona euro a ajuns la 7,5% în luna aprilie, acesta fiind cel mai mare nivel înregistrat din 1970 până acum. Cauzele sunt multiple și țin de suprapunerea mai multor tipuri de crize, care au culminat cu începerea războiului in Ucraina. „Pe lângă efectele generate de pandemie, creșterea inflaționistă se datorează în mare parte mixului dintre un impuls puternic de redeschidere a activităților și a lanțurilor de aprovizionare limitate, deoarece sistemul global de producție și distribuție, slăbit în perioada pandemiei, nu a reușit să țină pasul cu cererea, în special pentru mărfuri. Războiul dintre Rusia și Ucraina a exacerbat și mai mult dinamica inflației, determinată în special de o creștere bruscă a prețurilor mărfurilor – în special la energie. Recent, politica “zero Covid” a Chinei și blocarea centrelor industriale importante au pus o presiune suplimentară asupra lanțurilor de aprovizionare, amenințând menținerea costurilor de transport și a prețurilor de producător ridicate pentru mai mult timp.”, constată analiștii Allianz Trade. Potrivit acestora, problemele nu se vor opri aici, mai ales din cauza faptului că prețurile la energie vor continua să crească.

 „Creșterea prețurilor la energie va continua să determine dinamica inflației în acest an, iar inflația generală va rămâne substanțial mai mare decât cea de bază. Analiștii preconizează că situația se va inversa în primul semestru din 2023, odată ce efectele negative de bază se vor resimți mai puternic. În trecut, componenta energetică era explicată în mare parte prin prețul petrolului și cursul de schimb EUR-USD. Cu toate acestea, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia și a șocului rezultat al prețului energiei, rolul componentei de gaz în determinarea inflației energetice a crescut la aproximativ 30%. Din punct de vedere istoric, inflația de bază a reprezentat 55% din creșterile prețurilor de consum în perioada 2001 – 2021.”, arată sursa citată.

Datele transmise miercuri de INS arată că inflația a urcat la aproape 14% în România. Gazele, cartofii, energia electrică uleiul și combustibilii s-au scumpit cel mai mult (cu peste 30%). De notat că niciun produs nu s-a ieftinit, singurul preț care a rămas neschimbat fiind cel al biletelor de tren. În rest, totul s-a scumpit.

1 comentariu la “Inflația a ajuns la nivelul record nu doar în România, ci și în țări mult mai dezvoltate, spune Cristian Bușoi (PNL): Veniturile nu mai țin pasul cu creșterea prețurilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *