Skip to content
Economie Societate

Inflația a impulsionat în 2018 industria bunurilor de larg consum. Ce magazine au fost vizitate mai rar

jurnal24.ro

Industria bunurilor de larg consum a înregistrat pe parcursul anului trecut o creștere de 5,7% comparativ cu 2017, creștere determinată în cea mai mare parte de inflație.

Conform Eurostat, majorarea prețurilor alimentelor a fost anul trecut de 4%, informează Profit.ro.

Consumul s-a aflat într-o ușoară creștere, însă românii nu au mai migrat către segmente superioare de preț.

Din perspectiva comportamentului de cumpărare, familiile din România au mers la fel de des la cumpărături în comparație cu anul trecut, în schimb suma medie platită la un act de cumpărare a urcat cu 6%.

Pe parcursul anului 2018, comerțul modern a avut o importanță și mai mare pentru cumpărăturile de produse de larg consum cu destinație casnică.

Aceste formate dețin în prezent 62% dintre cheltuieli, cu aproape 2% procentuale mai mult decât în 2017.

Românii au lăsat cea mai mare parte din bani în hipermarketuri, care însă au fost vizitate mai rar pentru achiziția de produse pentru acasă.

În schimb, magazinele de tip discount și supermarketurile și-au crescut cota de piață ca urmare a sumelor mai mari lăsate de familii în aceste formate.

Și magazinele moderne de proximitate și-au consolidat poziția pentru cumpărăturile casnice și au reușit să atragă mai mulți cumpărători în 2018 față de 2017.

Din perspectiva cumpărăturilor pentru acasă, toate segmentele de bunuri de folosință curentă au înregistrat creșteri pe parcursul anului 2018, influențate de coșuri mai mari achiziționate la un act de cumpărare.

Este notată cea mai accelerată evoluție în rândul lactatelor, pentru care românii au cheltuit cu 9% mai mult.

Și segmentul produselor pentru îngrijirea locuinței a înregistrat o creștere semnificativă (+7%), în timp ce produsele pentru îngrijire personală au evoluat în același ritm cu piața.

În ceea ce privește produsele alimentare, atât cele ambalate, cât și cele proaspete au avut o dinamică de aproximativ 6% în valoare.

Pentru segmentul băuturilor (alcoolice și non-alcoolice) observăm o creștere mai modestă, de 4%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *