Skip to content
Economie Societate

Inflația, în continuă creștere. Analistul Radu Soviani, puternic semnal de alarmă: Deficitul bugetar se îndreaptă spre 5% în PIB

http://inquamphotos.com

Datele comunicate miercuri de Institutul Național de Statistică confirmă că inflația este departe de fi ținută sub control în România. Pentru a afla mai multe despre ce ne transmit cifrele de inflație, ce semnale emit ele despre dobânzile la credite si care sunt perspectivele, PSnews.ro a legătura cu analistul economic Radu Soviani.

,,Vorbim despre o nefericită menținere pe prima poziția din Uniunea Europeană a ratei de inflație din România. Cifra de 4% (inflație anuală) și o inflație de peste 2% în numai primele 3 luni din acest an în condițiile în care ținta de inflație a BNR este de 2,5% pentru tot anul arată că BNR a scăpat inflația de sub control. Din păcate, pot afirma că această scăpare este voită și confirmă că cine aleargă după trei iepuri, nu prinde niciunul”, a atras atenția Radu Soviani.

Mai mult, analistul economic a vorbit, pe larg, și despre ”cei trei iepuri după care aleargă BNR”, pe care îi puteți citi mai jos:

Primul iepure după care aleargă BNR este ținta de inflație: 2,5%. În acest moment nimeni nu mai are vreun dubiu că la finalul anului ținta va fi ratată major, în condițiile în care avem deja o majorare de 2,13% până la finalul anului. Deci este primul iepure pierdut.

Al doilea iepure după care a alergat BNR a fost stabilitatea dobânzilor. Manevrând politic rata de dobândă de politică monetară (pe care a majorat-o prea târziu și prea puțin), BNR a transmis un mesaj ferm pieței că este ezitantă. Piața a luat-o înaintea BNR și vedem că dobânzile din piață (dobânda ROBOR), care, la toate scadențele sunt peste 3,3%, anticipează mult mai profesionist ceea ce BNR ezită: prețurile s-au majorat dincolo de prognozele BNR și dobânzile în piață se duc, în consecință. Vorbim în esență despre o confiscare a puterii de cumpărare a populației (fie ea deponentă, depozitele fiind în continuare remunerat mizerabil, mult sub inflație, fie ea creditoare – dobânzile în creștere scad din veniturile disponibile). Deci pierderi pe toată linia. Singurul beneficiar real al ezitării ticăloase a decidenților monetari de a folosi rata de dobândă pentru a tempera așteptările inflaționiste este statul: populația plătește mai mult, companiile la fel, prețurile se majorează iar taxele incluse în preț (spre exemplu TVA), sunt mai mari în lei. Așa că, nominal, bugetul încasează mai mulți lei, în timp ce venitul disponibil scade raportat la o situație în care inflația ar fi fost în țintă și nu triplă față de media Uniunii Europene.

Al treilea iepure după care a alergat BNR este cursul. Este evident că a ratat și acest iepure, EURO ducându-se acolo unde îl vede piața – respectiv mai apropiat de 4,8 lei decât de 4,6 lei (nivel pe care BNR ,,l-a apărat’’ cu prețul irosirii a peste 1,5 miliarde de Euro din rezerva valutară). Cu sau fără intervențiile BNR, cursul s-ar fi așezat tot la buza lui 4,8 lei pentru un Euro (chiar dacă l-ar fi depășit temporar)”, a susținut acesta.

Nu în ultimul rând, Soviani a ținut să sublinieze că evoluțiile de astăzi în ceea ce privește inflația și dobânzile din piața monetară demonstrează că, și în situația în care S&P a menținut perspectiva stabilă a economiei României (și nu a retrogradat-o la negativ), piața financiară se comportă ca și când retrogradarea s-ar fi produs deja.

”Concluziv, evoluțiile de astăzi în ceea ce privește inflația și dobânzile din piața monetară demonstrează că, și în situația în care S&P a menținut perspectiva stabilă a economiei României (și nu a retrogradat-o la negativ), piața financiară se comportă ca și când retrogradarea s-ar fi produs deja: dobânzile se majorează în piața monetară, leul are din nou presiuni de depreciere, iar inflația beneficiază de nepăsarea BNR față de obiectivul ei fundamnetal – stabilitatea prețurilor și contribuie la sporirea presiunilor pentru o răbufnire destul de dură. Deocamdată bat tobele pe piața monetară, însă economia trebuie să se teamă de momentul în care ,,va cânta doamna cea grasă’’. Iar doamna cea grasă va cânta atunci când va fi evident după primele 6 luni ale anului că deficitul bugetar se îndreaptă mai degrabă spre 5% in PIB, decât spre 2,78%”, a conchis acesta.

1 comentariu la “Inflația, în continuă creștere. Analistul Radu Soviani, puternic semnal de alarmă: Deficitul bugetar se îndreaptă spre 5% în PIB

  1. Inflatia tinta este intervalul 1,5 -3,5%, nu stiu de unde este scoasa aceasta cifra de 2,5%!
    Articolul mi se pare tendentios si contra Bnr fara a analiza cauzele in profunzime !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *