Inflația în zona euro a crescut neașteptat în ultima lună

Sursa foto: Pixabay

Inflaţia în zona euro a crescut neaşteptat luna aceasta, deşi ritmul de creştere a preţurilor pentru servicii s-a atenuat, dar probabil datele nu vor fi suficiente pentru a convinge Banca Centrală Europeană (BCE) să reducă dobânzile în septembrie, transmite Agerpres, care citează Reuters.

Datele preliminare publicate miercuri de Eurostat arată că rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a situat în iulie la 2,6%, în creştere de la 2,5% în iunie. Inflaţia este acum mult sub nivelul de vârf de 10,6%, înregistrat în octombrie 2022, şi treptat se apropie de ţinta BCE de 2%.

La ce au crescut prețurile

Ritmul de creştere a preţurilor pentru servicii continuă să rămână unul ridicat (4% în iulie, după un avans de 4,1% luna precedentă), urmat de preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări (2,3% în iulie, după o creştere de 2,4% luna precedentă), produse industriale (0,8% în iulie, după un avans de 0,7% luna precedentă) şi energie (1,3% în iulie, după o creştere de 0,2% luna precedentă).

Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a menţinut la 2,9% în iulie, în timp ce analiştii se aşteptau la un nivel mai redus luna aceasta. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Analiştii se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană să reducă dobânzile în septembrie şi în decembrie, în funcţie de viitoarele date economice.

Datele preliminare publicate marţi de Eurostat arată zona euro şi Uniunea Europeană au înregistrat o creştere de 0,3% în trimestrul doi din acest an, comparativ cu primele trei luni din 2024, când avansul a fost tot de 0,3% în ambele zone.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: