Inflația în zona euro scade. Creșterea economică se lasă așteptată

Inflation octombre 2023
Inflation CU Management

UE: Inflația în zona euro de 2,9%, în octombrie. Creșterea economică scade

Desi rata anuală a inflației monedei unice, Euro, a ajuns la 2,9%, în octombrie, acesta fiind cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, iar Euro se apropie de obiectivul BCE (o rată a inflației de 2%), creșterea economica, în trimestrul trei, 2023, este de doar 0,1%.

Inflația anuală în zona euro a scăzut brusc în octombrie, ajungând la 2,9%. Această scădere este notabilă după o rată anuală a inflației de 4,3% în septembrie și 5,2% în august. Este, de asemenea, cea mai mică cifră observată în ultimii doi ani, potrivit Eurostat, biroul european de statistică.

Privind principalele componente ale inflației din zona euro, alimentele, alcoolul și tutunul au avut cele mai mari cresteri in rata anuală din octombrie (7,5%, față de 8,8% în septembrie), urmată de servicii (4,6%, față de 4,7%, în septembrie), bunuri industriale neenergetice (3,5%, față de 4,1% în septembrie). Energia:  (-11,1%, comparativ cu -4,6% în septembrie).

Inflatia anuala Euro
Inflatia anuala Euro. Sursa: ec. Europa.eu

Dar această încetinire este însoțită de o scădere a creșterii economice în trimestrul trei de 0,1%.

Rata inflatiei tari UE
Rata inflatiei tari UE

Franța are un produs intern brut (PIB) pozitiv, dar este o crestere foarte ușora, de 0,1%. Pe de altă parte, Germania, principala putere economică de pe continent, și-a văzut producția economică scăzută cu 0,1%. Olanda si Belgia sunt la -1, respectiv -1,7, rata a inflatiei.

Această tendință se explică printr-o scădere a prețurilor la energie și o creștere în ultimele luni a ratelor cheie ale Băncii Centrale Europene (BCE).

Nota: Inflația anuală reprezintă modificarea nivelului prețului bunurilor și serviciilor de consum între luna curentă și aceeași luna anului precedent. Inflația lunară este modificarea nivelului prețurilor între luna curentă și luna anterioară.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL