Skip to content
Politică

Inflația – încotro? Lucian Isar: E ceva ce n-a făcut niciun guvernator din lume! EXCLUSIV

ziaruldeiasi.ro

Lucian Isar – fost ministru USL al Mediului de Afaceri – a acordat luni o declarație pentru PSnews.ro, în care a scos la iveală un amănunt incomod legat de inflația ultimelor luni.

CITIȚI ȘI: Inflația rămâne la un nivel ridicat, bătând pasul pe loc

Așa cum puteți vedea în linkul de mai sus, Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat săptămâna trecută că rata anuală a inflației a rămas relativ constantă în iunie față de mai (coborând ușor de la 5,41% la 5,4 la sută).

În acest context, PSnews.ro a stat de vorbă luni cu Lucian Isar, care l-a acuzat pe guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur isărescu, de a fi provocat acest salt inflaționist. Totuși, analistul economic a apreciat că inflația va reveni la niveluri obișnuite în termen de câteva luni.

„Inflația în România este manufacturată, adică provocată de către guvernatorul Mugur Isărescu, în negocierea pe care o are cu diverși politicieni. Așa cum recunoaște acum inclusiv BCR, în ultimul raport de analiză, nu există presiuni inflaționiste în România. Prin urmare, inflația este foarte greu de menținut. A fost un salt inflaționist generat de declarațiile guvernatorului Isărescu și de panica pe care a injectat-o în piață, dar acest salt nu poate fi menținut à la longue. El (Isărescu – n.r.) credea că va termina negocierile cu Liviu Dragnea într-un timp scurt. După cum vedem, a reușit să blocheze la nivelul Camerei Deputaților legile care-l afectau direct. Iar acum se va stinge și puseul inflaționist pe care l-a provocat”, a afirmat Isar, dând ca orizont de timp „un număr de luni”.

În continuare, Lucian Isar a susținut că guvernatorul BNR a făcut „ceva ce n-a făcut niciun guvernator din lume, niciodată” în materie de inflație. Totodată, ex-ministrul i-a îndemnat pe parlamentari să modifice articolul 25 din Statutul BNR, cel care îi conferă imunitate civilă și penală lui Mugur Isărescu.

„Membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României şi personalul acesteia, însărcinat să exercite atribuţii de supraveghere prudenţială, nu răspund civil sau penal, după caz, dacă instanţele judecătoreşti constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu bună-credinţă şi fără neglijenţă, a oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condiţiile legii, a atribuţiilor de supraveghere prudenţială”, prevede alineatul (3) din respectivul articol.

„Ceea ce a folosit Isărescu este ceva ce în politica monetară se numește «dezancorarea anticipărilor inflaționiste». Este ceva ce n-a făcut niciun guvernator din lume, niciodată. Prin statut, Banca Națională a României are o singură îndatorire – și anume: asigurarea stabilității prețurilor în economia României. În momentul în care dezancorezi anticipările inflaționiste, faci exact ceea ce nu îți scrie ție în statut. Dacă am avea un stat de drept normal, probabil că domnul Isărescu ar fi anchetat în acest moment măcar în Parlament, dacă nu chiar penal. El are articolul 25 în Statutul BNR, care este în acest moment unul dintre subiectele pe care le negociază cu domnul Dragnea (în sensul să fie blocată în Parlament modificarea acestui articol), care îi oferă imunitate civilă și penală. Dacă în Parlament s-ar elimina acest articol, desigur: s-ar putea face o anchetă serioasă la nivelul Senatului sau al Camerei Deputaților și atunci am vedea o cu totul altă direcție pentru politica monetară și de credit în România”, a încheiat Isar.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *