Skip to content
Politică

Inflația, la maximul ultimilor 5 ani. Tăriceanu nu e îngrijorat

bankingnews.ro

Inflația a ajuns la maximul ultimilor 5 ani. Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, nu este îngrijorat de această situație.

Inflaţia a urcat în februarie la 4,7% faţă de februarie 2017, iar faţă de ianuarie 2018 creşterea este de 0,3%, informează Institutul Naţional de Statistică (INS); preluat de Mediafax.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2017 – februarie 2018) faţă de precedentele 12 luni (martie 2016 – februarie 2017), calculată pe baza IPC, este 2,1%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 1,6%.

Creşterile de preţuri sunt de 3,74% la mărfurile alimentare, de 6,27% la mărfuri nealimentare şi de 2,92% la servicii.

Creşteri importante pe categorii de produse s-au înregistrat la fructe şi conserve din fructe, cu 7,39%, la gaze, cu 5,69%, la legume şi conserve de legume, cu 4,43%, la energie electrică, cu 2,30% şi la energie termică cu 2,14%.

În legătură cu această situație, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi că majorarea inflaţiei este un puseu care va trece, dar dacă o cauză o reprezintă majorările salariale, atunci ţara noastră nu mai trebuie să fie furnizoare de forţă de muncă ieftină.

„Exact cum spune domnul Isărescu: de inflație n-a murit nimeni, dar România nu poate să fie o țară furnizoare de forță de muncă ieftină. Dacă totul rămâne așa, nu trebuie să ne mai plângem că ne pleacă profesori, doctori, IT-iști. Trebuie să avem în vedere creșterea salariilor, astfel încât să nu mai existe tentația de a pleca în străinătate. Prețurile nu sunt administrate de stat. Ele sunt stabilite de relația între cerere și ofertă”, a afirmat Tăriceanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *