Rata inflației s-a menținut la peste 7% pentru a doua lună la rând în februarie, peste așteptările analiștilor, care acum exclud o scădere a dobânzii BNR la ședința din aprilie. Mai mult, inflația persistentă, mai ales în sectorul serviciilor, ar putea ține dobânzile băncii centrale la un nivel mai ridicat în acest an decât era anticipat.
Analiștii devin din nou pesimiști cu privire la traseul inflației, după ce datele bune din luna decembrie, când inflația scădea substanțial peste așteptări, au fost infirmate de creșterea peste așteptări de la 6,6% la 7,4% în ianuarie și apoi scăderea foarte ușoară la 7,2% din februarie. După creșterea taxelor la început de an, România a trecut în ianuarie pe primul loc din UE la inflație.
BCR a revizuit, miercuri, prognoza de inflație pentru acest an de inflație pentru finele acestui an de la 4,3% la 4,8%, ca urmare a surprizei din februarie și a prețurilor mai mari la petrol.
Însă inflația peste așteptări de la început de an are implicații și asupra politicii monetare. În primul rând că relaxarea mult așteptată de cei cu credite sigur nu începe de luna viitoare.
„O tăiere a ratei cheie a BNR în aprilie pare că nu mai poate fi luată în calcul. BNR are nevoie de încă o scădere lunară a inflației înainte de a începe ciclul de scădere a dobânzilor”, arată Dorina Ilașco, economistă la BCR.
Guvernatorul Isărescu spunea, la prezentarea raportului de inflație pe februarie, că banca a discutat deja un calendar al reducerii ratei cheie și că așteaptă două scăderi consecutive ale ratei anuale a inflației pentru a veni cu prima mișcare. După calendarul publicării datelor de către Statistică și cel al ședințelor de politică monetară a BNR, luna mai era cea în care analiștii se așteptau ca această primă scădere a ratei cheie din actualul ciclu să vină.
Prețurile bunurilor nealimentare au crescut cu 0,9% față de ianuarie, cele ale alimentelor cu 0,7%, în timp ce serviciile s-au scumpit cu 0,8%. În ansamblu, inflația lunară a fost de 0,8%, sub cea de 1,1% din ianuarie, dar peste media de 0,6% din precedentele 12 luni.
UniCredit Bank anticipa corect că inflația va scădea doar până la 7,2% în februarie și rămâne pesimistă în ceea ce privește inflația la finele anului.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News