Skip to content
Politică

Inflația rămâne la un nivel ridicat, bătând pasul pe loc

Financiarul.ro

Institutul Național de Statistică (INS) a publicat date cu privire la modificarea ratei anuale a inflației pe care economia României a înregistrat-o după luna iunie.

Cu exactitate, rata anuală a inflației nu a suferit mari modificări, scăzând nesemnificativ de la 5,41% la 5,40 la sută.

Menționăm faptul că în luna mai rată anuală a inflației, de 5,41%, a cunoscut cel mai ridicat nivel din luna februarie a anului 2013 încoace când a fost de 5,65%.

INS a mai dat în vileag date conform cărora mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 7,82 procente în luna iunie față de aceeași luna a anului trecut.

De adăugat că prețurile mărfurilor alimentare și ale serviciilor au cunoscut o creștere față de nivelul din aceeași luna a anului trecut: alimentele s-au scumpit cu 3,86%, iar serviciile s-au scumpit cu 2,58%.

Faţă de decembrie 2017, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în iunie, la alte legume şi conserve de legume (15,99%), fructe proaspete (14,33%), cartofi (11,56%), gaze naturale (10,43%) şi transportul aerian (10,22%), conform news.ro.

Preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a crescut, în iunie faţă de decembrie, cu 6,18%.

În schimb, preţul ouălor a scăzut cu 27,12% în iunie faţă de decembrie.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, în 4 iulie, că decizia privind menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an a fost luată în condiţiile în care cele mai noi evaluări au reconfirmat perspectiva plafonării ratei anuale a inflaţiei pe parcursul următoarelor luni.

În ultima prognoză, publicată în 9 mai, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere, de la 3,5% la 3,6%, prognoza privind inflaţia pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 3% pentru decembrie 2019.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *