Skip to content
Economie

Inflația și prețurile ridicate nu dau semne de încetinire. Analist economic: Cred că BNR este exagerat de prudentă

Inquam Photos / George Călin

Săptămâna trecută, PNL, PSD și UDMR au agreat un preț maximal de 1,3 lei per kwh pentru consumul casnic. Totodată, se vor păstra actualele plafoane pentru gospodăriile care consumă între 0 – 100 kwh, 0,68 lei per kwh, și cele care consumă până la 255 kwh, 0,8 lei per kwh. Prețul de 1,3 lei se aplică peste 300 kwh. Totodată, liberalii cred că ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, încearcă să susțină doar proiectele partidului care l-a susținut, PSD. Ministrul are datoria să scadă deficitul în 2023 la 4,4% de la 5,8. Totodată, surse din Coaliție spun că bugetul din 2023 se va baza pe o creștere economică de 2,8%.

Analistul economic Petrișor Peiu a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre estimările guvernanților. În viziunea acestuia, cifrele vehiculate de Executiv sunt realiste. Cu toate acestea, principala problemă a României e că o creștere economică nu este însoțită în mod necesar și de dezvoltare.

„După părerea mea aceste ținte sunt relativ realiste. Adică ceva mai optimiste decât prognoza Comisiei Europene, dar sunt realiste. În linii mari vom avea o creștere economică peste media Uniunii Europene, ceea ce se întâmplă deja de mulți ani. Pe de altă parte, deficitul bugetar probabil că va fi restrâns în măsura în care se îndepărteaza efectele scumpirilor din energie, dacă se va reuși acest lucru și în al treilea rând, ceea ce ne încurajează să fim optimiști e faptul că până la urmă Europa nu a intrat în recesiune, dacă ne luăm după statisticile oficiale.

Aș vrea să atrag atențja totuși că aceste date se bazează pe ceea ce se știa la sfârșitul verii, undeva prin august. Această creștere economică nu înseamnă și dezvoltare, nu trebuie să fim naivi. Ultimii ani ne-au învățat că avem o creștere economică fără dezvoltare”, a explicat economistul pentru PS News.

Pe de altă parte, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 15,3% în luna octombrie a acestui an, de la 15,9% în luna septembrie, deși ritmul lunar de creștere a prețurilor rămâne constant, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Petrișor Peiu a mai spus că scumpirile vor continua, iar politica BNR de majorare a ratei dobânzii este mult prea prudentă în acest moment, fiind nevoie de o dobândă mai mare.

„Rata inflației arată poza octombrie 2022, față de octombrie 2021. Scumpirile mari au avut loc înainte. Cred că trebuie să ne așteptăm în continuare la o creștere a ratei inflației. Avem toate datele că vor fi creșteri de amplitudine mai mici, dar prețurile vor crește. Până la urmă, lumea asta cumpără și vinde, prețuri, nu procentaje. BNR a majorat rata dobânzii de referință, dar să vedem ce va mai fi. Cred ca e prea prudentă BNR, exagerat de prudentă. Dobânda de referință este sub jumătate din rata inflației”, a conchis economistul.

Amintim că Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 11,2% pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate luni de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *