Skip to content
Puterea Știrilor Video

Inflație record în România! Românii, sfătuiți să fie mai chibzuiți în perioada următoare: „Am aruncat milioane de tone de mâncare!”

cumparaturi piata alimente alimentar pietari lei 10 lei bancnota cumparator cumparaturi finante financiar cos zilnic mancare salariu pensie Inquam Photos / Octav Ganea

România e sufocată de scumpiri record şi o inflaţie de speriat. Invitat în studioul Puterea Știrilor, senatorul PSD Marius Humelnicu, fosta propunere a PSD pentru Ministerul Economiei, a precizat că România are acum cea mai mare inflație din ultimii 18 ani, iar acest lucru se datorează în mare parte creșterii prețurilor în diverse sectoare, dar mai ales la energie electrică. Totodată, social-democratul este de părere că „prin măsurile pe care le vom lua și le luăm acum, în calitate de Executiv, cred că vom putea închide anul cu o inflație cu o cifră”.

Din nefericire, avem o inflație de 10,2%, cea mai mare inflație din ultimii 18 ani. Nu suntem singuri, însă, în sensul în care și în Italia, Spania, Germania, Polonia, inflația este cu două cifre. Să știți că am mai fost și am discutat și a venit domnul Suciu de la Banca Națională și a explicat foarte clar faptul că, într-adevăr, datorită creșterii prețurilor la energie electrică, termică, faptul că avem această explozie a carburantului și prețurile au luat-o razna, cu siguranță au afectat această inflație. Banca Națională a intervenit, într-adevăr, nu foarte mult, mărind dobânzile la credite. Ceea ce este important și face Banca Națională este stabilizarea acestui curs LEU-EURO, astfel încât să nu depășim 5 lei.

Prin măsurile pe care le vom lua și le luăm acum, în calitate de Executiv, cred că vom putea închide anul cu o inflație cu o cifră. Prognozele sunt că și în trimestrul doi vom avea o inflație cu două cifre, iar mai apoi, în trimestrul trei și patru, sperăm să coborâm sub o cifră. Când am construit bugetul, am avut în considerare faptul că închidem anul 2021 cu o inflație de 7,7%. Specialiștii spun în momentul de față că va fi undeva între 8-9%, depinde foarte mult ce ce va întâmpla și cu acest conflict militar”, a declarat senatorul PSD Marius Humelnicu.

Sfaturi pentru români

„Este o realitate, prețurile au crescut. Coșul zilnic este unul care a crescut, trebuie să dăm mai mulți bani pentru aceleași produse. Ceea ce îi pot sfătui pe români pentru perioada următoare este să aibă un echilibru. Când avem o statistică ce ne spune că am aruncat alimente și mâncare de milioane de tone, atunci să știți că fiecare dintre noi este responsabil. Cred că o chibzuială ar fi un lucru bun. Mai ales în perioada asta”, a mai precizat Humelnicu.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 10,15% în luna martie 2022, de la 8,53% în februarie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 10,86%, cele alimentare cu 11,20%, iar serviciile cu 6,53%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Preţurile de consum în luna martie 2022 comparativ cu luna februarie 2022 au crescut cu 1,9%. Rata inflaţiei de la începutul anului (martie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 4%. Rata anuală a inflaţiei în luna martie 2022 comparativ cu luna martie 2021 este 10,2%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2021 – martie 2022) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2020 – martie 2021) este 6,5%”, se spune în comunicatul INS.

Potrivit sursei citate, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna martie 2022 comparativ cu luna februarie 2022 este 101,95%. Rata anuală a inflaţiei în luna martie 2022 comparativ cu luna martie 2021 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 9,6%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2021 – martie 2022) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2020 – martie 2021) determinată pe baza IAPC este 5,6%.

Cele mai mari scumpiri în ultimul an şi cele mai mari din luna martie 2022

Gazele naturale, combustibilii, cartofii şi uleiul s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, în timp ce singura ieftinire s-a înregistrat la energia electrică, pentru care au fost luate în considerare prevederile OUG nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate marţi.

În intervalul martie 2021 – martie 2022, preţurile la gaze naturale au urcat cu 46,49%, la combustibili cu 34,16%, la cartofi cu 36,5% şi la uleiul comestibil cu 32,33%.

La capitolul mărfuri alimentare, în afară de cartofi şi ulei, creşteri mari au mai fost înregistrate la mălai (plus 24,35%) şi făină (plus 21,47%).

Comparativ cu luna anterioară, alte legume şi conserve de legume s-a scumpit în martie 2022 cu 5,85%, uleiul cu 5,83%, iar untul cu 5,10% şi nu a fost înregistrată nicio ieftinire. Per total, comparativ cu februarie 2022, preţurile mărfurilor alimentare s-au majorat, în medie cu 2,54%.

La categoria mărfuri nealimentare, în ultimul an, creşteri mari au fost consemnate, în afară de gaze naturale şi combustibili, la energia termică (plus 20,99%). Potrivit INS, preţurile la energia electrică au scăzut în perioada martie 2021 – martie 2022 cu 7,64% (influenţate de prevederile OUG 118/2021).

Faţă de luna anterioară, combustibilii s-au scumpit cel mai mult, respectiv cu 7,67% şi nu a fost consemnată nicio ieftinire la această categorie de mărfuri. Creşterea medie a preţurilor faţă de februarie 2022 a fost la mărfurile nealimentare de 1,86%.

În cazul serviciilor, cele mai mari creşteri anuale au fost consemnate la serviciile poştale (plus 17,50%), la cele de apă, canal, salubritate (plus 14,68%) şi alte servicii (plus 11,54%).

În raport cu luna anterioară, cele mai mari majorări de tarife au fost înregistrate în martie 2022 la transportul rutier (3,58%), la servicii de apă, canal, salubritate (plus 201%) şi la confecţionat şi reparat îmbrăcăminte şi încălţăminte (plus 1,43%) în timp ce la transportul aerian s-a consemnat o scădere de 7,04%. În medie, preţurile la servicii s-au majorat comparativ cu februarie 2022 cu 0,67%.

BNR prognozează o inflaţie de 11,2% la finalul trimestrului II din 2022, de 10,2% la finalul trimestrului III din acest an şi de 9,6% la sfârşitul trimestrului IV din 2022, conform Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

„Traiectoria prognozată a ratei anuale a inflaţiei IPC este influenţată substanţial de evoluţia viitoare a preţurilor produselor energetice, grevată de incertitudini majore. Prognoza actuală presupune o accelerare a inflaţiei în luna aprilie 2022, la expirarea perioadei de aplicare a măsurilor de plafonare şi compensare a preţurilor la energia electrică şi gazele naturale pentru populaţie, conform prevederilor legislaţiei în vigoare la data publicării prezentului Raport. Ulterior, rata anuală a inflaţiei va decelera gradual până în trimestrul I 2023, respectiv abrupt în luna aprilie 2023, pe fondul unui amplu efect de bază favorabil. Valorile proiectate sunt de 9,6% în luna decembrie 2022, respectiv 3,2% în decembrie 2023, cu o contribuţie directă semnificativă, de 6,3 puncte procentuale, a dinamicii preţurilor bunurilor energetice (combustibili, energie electrică, gaze naturale) pentru sfârşitul acestui an”, se spune în raport.

Conform sursei citate, rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustat continuă să recepteze pe termen scurt majorările în lanţ ale costurilor de producţie, fiind proiectată să crească pe parcursul trimestrului I 2022. Odată cu disiparea treptată a acestor presiuni din partea factorilor de ofertă, sub influenţa determinanţilor fundamentali, tendinţa ascendentă a indicatorului se va inversa ulterior, fiind prognozată o decelerare graduală, cu o revenire la marginea superioară a intervalului ţintei în trimestrul I 2023.

Balanţa riscurilor la adresa proiecţiei ratei anuale a inflaţiei este apreciată a fi uşor înclinată în sensul unor abateri în sus faţă de traiectoria descrisă în scenariul de bază. În actuala conjunctură, surse apreciabile de incertitudini continuă să provină din partea evoluţiilor viitoare ale crizei energetice şi ale celei sanitare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *