Skip to content
Politică

Informările SRI despre pesta porcină, ignorate de putere: interesele ascunse ale guvernării PSDragnea EXCLUSIV

Romania libera
" "

Una dintre cele mai grave crize care au străbătut România de multă vreme încoace este cea a pestei porcine. Deși SRI a transmis informări încă din anul 2016, guvernarea PSD-ALDE a minimalizat problema pestei porcine, de fapt ignorat. 

Mai mult: fostul președinte al României Traian Băsescu a acuzat toate guvernele PSD că au fost avertizate încă din februarie 2017 de Comisia Europeană că România nu respectă normele sanitar-veterinare pentru a preveni pesta porcină africană şi că nu au luat măsuri: „mă întreb dacă inactivitatea criminală a instituţiilor statului (premieri, preşedinte ANSVSA, ministrul agriculturii, după ce au primit în februarie 2017 raportul avertisment al experţilor Comisiei Europene, raport care cerea măsuri obligatorii de prevenţie, este doar incompetenţă sau este o mare ticăloşie într-un moment în care creşterea populaţiei porcine în România începuse să-şi revină”.

" "

Guvernul Cioloș a primit și el informări în anul 2016 și luând act de acestea a emis HG nr. 830/2016 „pentru aprobarea Programului național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane, precum și pentru completarea unor acte normative”.

Cu toate acestea, tăcerea PSD-ALDE timp de mai mult de un an a născut numeroase semne de întrebare, unul fiind cum a reușit Dragnea Jr. și firma sa de porci din comuna Salcia să fie printre cele care au suferit cele mai mici pierderi de pe urma crizei pestei porcine? Reamintim faptul că Valentin Dragnea a schimbat tactica în afacerea sa cu mult înainte să fie anunțată oficial criza pestei porcine. În timp ce celelalte firme își continuau activitatea în mod normal, Dragnea Jr. a găsit de bun augur să oprească cumpărarea de porcine și să valorifice doar ce are pe stoc. Astfel, conform datelor ANSVSA Dragnea Jr. avea în august 2017 12500 de porci, iar în noiembrie-decembrie 17000. După anunțul oficial al pestei porcine, fiul președintelui PSD a rămas cu doar 3000 de porcine pe stoc din cele 17000 pe care le avea la finalul anului 2017.

Întrebarea care apare după acest caz este: știau cei de la PSD și implicit Dragnea și fiul său despre această criză a pestei porcine? Au mușamalizat toată situația pentru a avea avantaje  cu firma de porcine în fața competitorilor? 

„Știți că Salcia s-a orientat mai bine? Din 13.000 de porci au rămas, într-un an, doar cu 3.000. Ce să fac? Dacă au știut mai multe?!”, a spus patronul Carniprod.

Readucem în atenția opiniei publice că în timp ce Dragnea Jr. avea doar 3000 de porci pe stoc după anunțul oficial al epidemiei de pestă porcină, Nicolae Ciuleac, patronul Carniprod, a suferit din plin șocul acestei epidemii. Nu mai puțin de 48030 de porci au fost omorâți de molimă, ferma din Tulcea fiind practic lichidată peste noapte.

„E greu de înțeles de ce un fermier de porci ar avea ferma aproape goală acum, când timpul de cerere mare este noiembrie-mai. Acum e prețul cel mai bun, acum sunt fermele pline de purceluși care cresc pentru Crăciun. Dacă aceia de la Salcia și-au golit ferma, înseamnă că au știut ceva!”, a spus un crescător român de porci.

CITIȚI MAI MULT AICI: Băiatul lui Dragnea, acuzat că știa din timp despre pesta porcină FOTO

Astfel, este aproape evident că Dragnea a folosit informațiile publice pentru a salva ferma fiului său și nu pentru interesul oamenilor. Mai mult, apropiații lui Dragnea iau contracte de la stat, în acest moment, pentru a interveni în focarele de pestă porcină.

Situația în acest moment este mai mult decât alarmantă. Pesta Porcină Africană (PPA) continuă să evolueze în cele două zone geografice în care a apărut: sud-est și nord-vest. Oficial, boala s-a răspândit în 207 localități din 12 județe, iar ANSVSA a precizat că în total sunt 898 de focare și 57 de cazuri la mistreți.

Autoritatea sanitar veterinară este trecută în subordinea premierului chiar de către PSD, în ultimii 2 ani. Dar, cu toate acestea, au „eșuat” în a folosi informațiile care au existat în ultimii 2 ani despre acest subiect.

Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, a întărit bănuielile care există în tot acest caz într-un interviu acordat pe 2 august pentru PSnews.ro. Redăm una din declarațiile acestuia: „gestiunea a fost sub orice critică și este în continuare la fel. Se știa că există focare în jurul României de mai bine de un an de zile și nu s-a luat aproape nicio măsură”.

CITIȚI AICI ÎNTREG INTERVIUL: Implicațiile nebănuite ale crizei momentului. Fost ministru al Agriculturii: Se știa de mai bine de un an! EXCLUSIV

Cert este că în cazul în care se confirmă că Dragnea știa dinainte de toată această criză a pestei porcine, în fuga sa pentru bani și uitând de electoratul său, va aduce una din cele mai mari lovituri pentru Partidul Social Democrat din ’89 încoace. Trebuie luat în calcul că o mare parte din votanții PSD provin din mediul rural și majoritatea dețin și ei porci. Care este oare reacția lor când află și vor afla că singura familie care a ieșit bine din această criză este familia Dragnea? 

Între timp, Guvernul Dăncilă pare că sfidează românii și se face că nu înțelege gravitatea situației având în plan să ofere minore despăgubiri celor afectați de criza pestei porcine. Este ca și cum i-ai da cuiva cu bolovanul în cap, iar apoi îl mângâi.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *