Skip to content
Politică

Informații de ULTIMĂ ORĂ de la Bruxelles. Daniel Buda dezvăluie ce urmează pentru Adina Vălean, comisarul european propus de România

Europarlamentarul PNL Daniel Buda, membru supleant în Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European, a precizat marți, în exclusivitate pentru PSnews.ro, că nu există niciun fel de emoție în ceea ce privește numirea Adinei Vălean pentru funcția de comisar european.

Liberalul a adăugat că săptămâna aceasta, în principiu, ar trebui să se finalizeze procedurile pentru desemnarea celor 3 comisari europeni propuși de România, Franța și Ungaria.

" "
" "

Astăzi se va face o evaluare a posibilelor conflicte de interese a tuturor celor 3 candidați, al României, Franței și Ungariei, urmând ca cei din comisia JURI să aprecieze dacă sunt sau nu situații  care să necesite clarificări din partea candidaților. 

Apoi urmează audierea în comisiile de specialitate ale Parlamentului, iar apoi va avea loc votul în Plenul Parlamentului. Săptămâna aceasta, în principiu, ar trebui să se finalizeze procedurile, inclusiv în comisiile de specialitate. 

Este o diferență de la cer la pământ între cele două propuneri care au fost făcute de România. Nu am niciun fel de emoție în privința Adinei Vălean că ar putea fi respinsă. Diferența este de la cer la pământ între cele două propuneri și cu siguranță doamna Adina Vălean va fi acceptată pentru această funcție”, a declarat europarlamentarul Daniel Buda.

Adina Vălean, singurul român președinte de comisie

Amintim că europarlamentarul Adina Vălean, nominalizată pentru postul de comisar european, este audiată marţi în comisiile parlamentare reunite de afaceri europene.

Adina Vălean, eurodeputat din partea PNL, a fost aleasă preşedinte al Comisiei pentru industrie, cercetare şi energie (ITRE) a Parlamentului European (PE).

Este matematician de formație, cu studii postuniversitare în Conducerea Securității și Apărării Naționale și un master de Studii de integrare europeană și securitate. Până în 1997 a fost profesor de matematică. În 1997 a devenit director pentru relația cu Direcțiile Județene pentru Tineret și Sport și ONG de tineret în Ministerul Tineretului și Sportului. Din 1999 până în 2001 a lucrat în organizații non-guvernamentale, ca director de programe al Asociației Române pentru Libertate și Dezvoltare și ca director general al Fundației “Institutul pentru Liberă Inițiativă”. A intrat în PNL în 1999.

Între 2000 și 2002 a fost secretar general al Tineretului Naționl Liberal. În 2002 a devenit membru al Biroului Permanent al PNL (sector 1) și secretar al Comisiei PNL pentru mediul de afaceri, privatizare și politici concurențiale. În 2006 a fost aleasă vicepreședinte al PNL Prahova. De asemenea, în 2000 a fost director executiv adjunct al campaniei electorale pentru alegerile generale, iar în 2004 a fost implicată în programe de sprijin în campania pentru alegerile locale. Între 2004-2006 a fost deputat în Parlamentul României, circumscripția Călărași.

Aleasă în Parlamentul European în data de 7 iunie 2007 pe lista Partidului Național Liberal, Adina Vălean a fost membru în Comisia pentru industrie, cercetare și energie, Comisia temporară pentru schimbările climatice, Delegația pentru relațiile cu țările din Europa de Sud-Est și membru supleant în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne.

Adina Ioana Vălean a fost vicepreședinte al Alianței Liberalilor si Democraților pentru Europa (ALDE – grupul liberal). În cele nouă luni până în martie 2010 a participat la 24 din cele 37 de ședințe în plen. În perioada menționată a pus două întrebări, a avut două propuneri de rezoluție, cinci intervenții plenare, două amendamente și a elaborat un raport.

Una dintre cele mai importante preocupări pe care le-a avut în primul mandat în calitate de europarlamentar a fost libera circulație a cetățenilor țărilor UE, chestiune foarte importantă pentru români. A fost raportor al Directivei nr. 38/2004 privind dreptul la liberă circulație, raport care monitorizează implicit cazurile de discriminare care apar în unele țări UE ca urmare a unei legislații naționale neconforme cu cea europeană. Europarlamentarul liberal a luat poziție în toate dosarele care vizau direct interesele României (moțiunea cu privire la reluarea adopțiilor internaționale, raportul cu privire la centrele de detenție CIA, dar și cel cu privire la reglementarea tarifelor de roaming).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *