Înalta Curte a publicat motivarea achitării inculpaților din dosarul ANRP 4, în care DNA i-a trimis în judecată pe Horia Georgescu (fostul șef ANI), Ingrid Luciana Mocanu, Marko Attila, Remus Virgil Baciu, Nicolescu Theodor Cătălin (fost deputat PNL), Iuoraș Mihnea Remus și Canangiu Cătălin Constantin.
Înalta Curte critică modul în care specialiștii DNA au făcut evaluarea bunurilor pentru a prezenta un prejudiciu, iar experții solicitați de instanța de judecată au arătat că nu există „o pagubă certă”.
Judecătorii au stabilit că toate dosarele au fost făcute identic de către procurorii DNA, ceea ce ar putea duce la achitări în toate dosarele. Astfel, evaluările procurorilor anticorupție nu au rezistat în instanță și nu au dovedit în ce mod inculpații se fac vinovați de acuzațiile care i s-au adus.
Curtea constată că „analizarea și stabilirea cuantumului final al despăgubirilor la care membrii comisiei erau obligați conform art 13 din lege, nu presupunea un examen de specialitate a raportului de evaluare, din perspectivă tehnică, întrucât, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor nu aveau pregătirea necesară pentru o astfel de analiză”.
De asemenea, judecătorii au ajuns la concluzia că specialiștii DNA nu au făcut evaluări corecte, deoarece „rapoartele de constatare întocmite în cursul urmăririi penale sunt practic desființate de către experții judiciari solicitați de instanță, care contestă modalitățile în sine de evaluare folosite de către specialiștii DNA”.
Ținând cont de aceste aspecte, instanța a considerat că „nu există o pagubă certă, condiție esențială pentru antrenarea răspunderii penale a inculpaților pentru infracțiuni de abuz în serviciu”.
Urmărirea penală începută de DNA nu a reușit să dovedească abuzul în serviciu, iar Înalta Curte a dispus achitarea inculpaților Horia Georgescu, Ingrid Luciana Mocanu, Marko Attila, Remus Virgil Baciu, Nicolescu Theodor Cătălin, Iuoraș Mihnea Remus și Canangiu Cătălin Constantin.
Publicăm mai jos, în exclusivitate, motivarea Înaltei Curți în care explică toate motivele care au dus la achitarea inculpaților:
În octombrie anul trecut, fostul președinte al Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu, a fost achitat de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul ANRP, decizia fiind definitivă. În același dosar, fostul deputat PNL Theodor Nicolescu a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.
Horia Georgescu și-a dat demisia din funcția de președinte al ANI în data de 16 martie 2015, când a fost reținut de DNA. A fost acuzat că, în calitate de membru ANRP, ar fi săvârșit presupuse fapte de abuz în serviciu, petrecute în anul 2008.
În februarie 2018, fostul şef al ANI a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti, instanța de fond, la 4 ani închisoare cu executare în dosarul privind despăgubirile de la ANRP, decizie contestată la Curtea Supremă.
DNA a acuzat un prejudiciu de 84,5 milioane de euro
La 12 ianuarie 2015, ANRP a sesizat DNA cu privire la faptul că, în 2009, Curtea de Conturi a României a efectuat un control la instituţie ce a avut ca obiect fundamentarea şi utilizarea fondurilor alocate pentru plata despăgubirilor în 2008, constatându-se că rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor.
Potrivit DNA, cei opt membri ai comisiei au emis în cazul a trei dosare titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare contrare Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor şi contrare prevederilor legale.
Scopul demersurilor a fost supraevaluarea imobilelor menţionate, ceea ce a adus un prejudiciu bugetului de stat şi a asigurat avantaje patrimoniale unor persoane, cesionari ai drepturilor litigioase.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, prin acţiunile sau inacţiunile lor intenţionate, cei 12 inculpaţi au produs un prejudiciu bugetului statului român de peste 84,5 milioane euro.