Skip to content
Politică

Încrengăturile subterane dintre lideri PDL și rușii de la Gazprom

În cadrul emisiunii Dosarul Zilei, de la RTV, prezentată de jurnalistul Silviu Mănăstire, au fost prezentatea încrengăturile de afaceri dintre diferiți lideri ai PDL, cunoscuți ca apropiați ai președintelui Traian Băsescu și gigantul rus Gazpropm.

La nivel oficial, Gazprom vrea sa dezvolte in Romania o simpla retea de benzinarii, o chestiune suspecta deoarece Gazprom se ocupa de afaceri de zeci de miliarde de euro. A vinde benzina endetail in Romania este o afacere minuscula. Insa Gazprom a primit in Romania si licente de exploatare a gazelor neconventionale – adica a gazelor de sist. Cu alte cuvinte, Gazprom face concurenta americanilor de la Chevron interesati sa investeasca in domeniu. Rusii ii supravegheaza astfel pe americani, precizează jurnalistul RTV.

Operatiunile realizate de reprezentanții Gazprom în România sunt de notorietate, dar dedesubturile afacerii sunt cele care de fapt contează . Unul din obiectivele Gazprom pare să fie  sprijinirea oamenilor de afaceri romani prin contracte directe si banoase.

Un document prezentat în exclusivitate de Silviu Mănăstire releva faptul că cei de la Gazprom, prin subsidiara Nis Petrom, ne arată cum un imprumut bancar in valoare de 6, 3 milioane de euro pentru compania de constructii ACOMIN Deva a fost garantat tocmai de ruși. Întrebarea firească este de ce ar fi facut acest lucru Gazprom? Cine este in spatele afacerii ACOMIN?

document manastire

La nivel oficial, compania de constructii ACOMIN este una din multele firme ingrasate cu sute de milioane din contracte cu statul, în perioada guvernării PDL. Spre exemplu, ACOMIN a construit domeniile skiabile din Parang, de la Vartop si Ursoaia dar si Transalpina sky. În lumea de business, ACOMIN are etichetă de firma de casa a PDL.

”Patronul companiei, un anume Dan Faur, este apropiat al familiei Iacob- Ridzi (a fostului ministru Monica Iacob Ridzi si a primarului de la Petrosani Tiberiu Ridzi). Faur are legaturi stranse si cu alti importanti lideri PDL. Odata cu schimbarea puterii, Dan Faur, asemenea tuturor afaceristilor crescuti de guvernarea portocalie, a inceput sa aiba probleme financiare. Nu mai primea banii repede si foarte usor.

Asa a ajuns Faur sa lucreze pentru rusii de la Gazprom, care l-au angajat sa construiasca benzinarii si l-au girat sa ia imprumuturi pentru a nu da faliment. Cum a ajuns Faur sa fie executantul rusilor? Prezenta lui Faur in combinatia Gaprom – Nis Petrol nu este intamplatoare. Un indiciu este faptul ca primul director al Nis Petrol Romania, moldoveanul Mihai Corbu, are legaturi puternice in zona PDL. Corbu a lucrat initial pentru Lukoil si a fost cel care a angajat-o pe Ioana Basescu, fiica presedintelui, drept notar oficial al Gazprom – Nis in Romania. Toate achizitiile rusilor se faceau prin cabinetul notarului Ioana Basescu.

Acest Corbu a cumparat mai multe bezinarii de la diversi afaceristi din judetul Sibiu, afaceristi conectati si ei in zona PDL, apropiati ai fostului ministru PDL al Economiei, Ion Ariton. Acest Ariton este omul de incredere al presedintelui Basescu, intre cei doi existand relatii de familie”, precizează SIlviu Mănăstire în cadrul emisiunii Dosarul Zilei de la RTV.

De menționat că mai mulți oamenii de afaceri din Sibiu care dețin benzinării apar si in diferite dosare de trafic cu petrol si evaziune fiscala in care a fost vehiculat si numele lui Sorin Blejnar, fostul șef al ANAF.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *