Îngrijorările Chinei după ce administrația Trump s-a apropiat de Rusia lui Putin

Sursa foto: jp.yicaiglobal.com

Donald Trump pare pregătit să ofere concesii-cheie Rusiei, pentru a pune capăt războiului din Ucraina, lăsând Kievul și aliații europeni deoparte. Dar nu doar aceștia se confruntă cu consecințele întoarcerii lui Trump către Rusia, mișcare care răstoarnă ani de politică externă a SUA. Și la Beijing, răsturnarea rapidă a evenimentelor pare să ridice semne de întrebare cu privire la modul în care campania de pace a SUA va afecta parteneriatul atent construit al liderului chinez Xi Jinping cu președintele rus Vladimir Putin – și relațiile precare ale Chinei cu administrația Trump, scrie CNN.

Cu doar câteva săptămâni în urmă, China părea pregătită pentru un rol-cheie în eforturile de pace ale lui Trump în Ucraina.

Liderul american a sugerat în repetate rânduri că ar putea lucra cu Xi, folosind influența economică a Chinei asupra Rusiei pentru a contribui la încheierea conflictului – o pârghie importantă pentru Beijing, care încearcă să evite un război comercial cu cea mai mare economie a lumii.

Acest lucru s-ar fi aliniat eforturilor de lungă durată ale Beijingului de a se prezenta ca o parte neutră, care este pregătită să negocieze pacea – chiar dacă NATO a acuzat-o că furnizează industriei de apărare a Moscovei produse cu dublă utilizare.

Acum, Beijingul nu se mai regăsește nici implicat în negocieri în calitate de aliat al Rusiei, nici ca o voce cu greutate la nivel global – cel puțin până în prezent, a rămas în afara evoluțiilor rapide care, potrivit observatorilor, au surprins oficialii chinezi – și i-au făcut să se zbată pentru a găsi o soluție.

Un „Nixon inversat”?

Miza este mare pentru Xi, care de ani de zile cultivă cu asiduitate atât legătura personală cu „vechiul său prieten” Putin, cât și relațiile țării sale cu Rusia – văzând în vecinul său nordic un partener esențial într-o luptă mai mare pentru putere cu Occidentul.

Liderul chinez și-a asumat un risc calculat atunci când tancurile rusești au trecut granița ucraineană în urmă cu trei ani. Alegerea sa de a nu condamna acea invazie și de a face ca țara sa să servească drept colac de salvare pentru Putin – absorbind petrolul rusesc și furnizând Moscovei bunuri esențiale – a făcut ca Beijingul să piardă încrederea Europei și a determinat aliații americani din Asia să colaboreze mai strâns cu NATO.

În ultimele zile, oficialii chinezi și-au exprimat aprobarea față de „acordul” dintre SUA și Rusia de a începe negocierile de pace.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: