Skip to content
Politică

Inițiativa celor Trei Mări. Cristian Diaconescu: Este necesar un proiect viabil! EXCLUSIV

Inquam Photos / George Calin

Cel de-al treilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, găzduit de preşedintele Klaus Iohannis, începe luni la Bucureşti şi se desfăşoară timp de două zile, fiind aşteptaţi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nouă şefi de stat, doi preşedinţi de Parlamente naţionale, un prim-ministru şi un ministru al Afacerilor Externe.

Summitul are ca scop realizarea unor progrese pentru creşterea interconectivităţii în regiune, în trei domenii principale – energie, transporturi şi digital.

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura cu fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, pentru a analiza implicațiile Summit-ului Inițiativei celor Trei Mări. În opinia analistului de politică externă, autoritățile de la București au ocazia să facă din România „un inițiator de viziune și de proiecte de care se va ține seama în perioada următoare”, printre care menționează Coridorul Dunării legat de care România ar avea un rol decisiv de jucat alături de Germania care este primul investitor în cele 12 state prezente la acest Summit, dar și șansa de a integra Marea Neagră în cadrul unor proiecte. Mai mult, Cristian Diaconescu subliniază că prezența lui Jean Claude Juncker este un semn bun, iar România poate deveni un actor important în întărirea coeziunii Uniunii Europene.

„Ideea Inițiativei celor Trei Mări a fost lansată în Croația în urmă cu 2 ani când s-a anunțat ideea unei cooperări mai ales în domeniul infrastructurii, energie de transport între 12 state din zona centrală și estică a Europei. Ulterior, nivelul de ambiție a fost ridicat la Varșovia când deja s-au identificat 2 proiecte fiind vorba despre infrastructură, mai exact Via Carpatia, dinspre Lituania până în Grecia, și al doilea legat de terminale privind gazul lichefiat, proiect care a fost susținut și de SUA încheindu-se 2 contrate în acel moment pentru deschiderea unor terminale în Croația și în Polonia. 

Ar urma ca la Summit-ul de la București să se facă un pas în plus față de aceste deja stabilite inițiative. Pe de-o parte realizând din punctul de vedere al interconectării fie rutiere fie în domeniul securității energetice, este necesar un proiect viabil care să aducă Marea Neagră, zona regiunii Mării Negre, cât mai aproape de proiectele pe care le-am menționat. În al doilea rând trebuie să se facă dovada faptului că România susține proiecte alături de UE inclusiv pentru întărirea coeziunii Uniunii Europene, iar prin prezența președintelui Comisiei Europene la București sper că este un semnal în această perspectivă. În al treilea rând este vorba despre un deziderat, practic, împărtășit de toată lumea și anume faptul că se folosește pârghia energetică ca și un element de presiune geopolitică de către Federația Rusă, care poate primi un răspuns prin cooperarea celor 12 state și aici la București, o mare parte din aceste state fiind dependente într-o proporție covârșitoare de energia care vine de la est. Mai ales când este vorba despre gaz lichefiat și de interesele americane de a sprijini astfel de proiecte, România ar trebui să asigure deschiderea politică necesară. În al patrulea rând, este foarte bine că au ca invitați reprezentanții marilor instituții financiar-bancare. Întotdeauna deciziile politicienilor capătă substanță în condițiile în care și finanțele sunt alături, iar instituțiile primesc și ele un orizont de așteptare bun. În ultimul rând, dar nu cel de pe urmă, asocierea Germaniei ca și partener la acest proiect de cooperare regională este un lucru foarte bun. Germania este primul investitor în cele 12 state și pe de altă parte ar putea fi extrem de interesată de proiecte, printre care și Coridorul Dunării în care România ar avea un rol decisiv de jucat.

Există foarte multe oportunități. Rămâne însă de văzut dacă autoritățile de la București știu să transforme aceste oportunități într-o viziune concretă cu etape de implementare și interese convergente sau poate rămâne un simplu exercițiu de imagine.

Discutăm despre marile proiecte cu pondere geopolitică și repet că mai ales fiind vorba despre chestiuni economice majore, România poate deveni un inițiator de viziune și de proiecte de care se va ține seama în perioada următoare. Trebuie în orice caz să facă un pas înainte”, a declarat Cristian Diaconescu pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *