Skip to content
Politică

ÎNREGISTRĂRI AUDIO Adevăratele motive pentru care Moise Guran a plecat din USR: candidatura lui Nicușor Dan și fotoliul de parlamentar

Inquam Photos / Octav Ganea

Scandalul dintre Moise Guran și USRPLUS scoate la iveală bătălia pentru funcții din partid și cum fostul jurnalist încerca să-l elimine din campania electorală pe Nicușor Dan pentru a-l promova pe Vlad Voiculescu. Moise Guran i-a acuzat pe Ludovic Orban și Nicușor Dan de „înțelegeri penale” înainte de alegerile locale, insistând că acesta ar fi fost motivul pentru care a plecat din USRPLUS, dar n-a oferit nicio dovadă.

PS News vă prezintă în exclusivitate înregistrări de la ședințele USR la care a participat Moise Guran, de unde aflăm că acesta dorea să-l impună pe Vlad Voiculescu candidat unic al USRPLUS, îl ataca pe Nicușor Dan și se credea un guru al politicii românești deși n-avea nicio experiență politică. Moise Guran s-a dus în USR, după ce a fost și pe la PLUS, cu intenția să-i învețe politică și să obțină putere absolută.

Chiar dacă în 2018 se considera jurnalist, Moise Guran se întâlnea constant cu oameni din USR și PLUS, fiind mereu conectat cu liderii celor două partide: Dan Barna, respectiv Dacian Cioloș. Din înregistrări reiese clar legăturile foarte strânse pe care Guran le avea cu oamenii din USR și a doua zi se considera jurnalist.

Ce am făcut atunci, a fost să mă întâlnesc cu Cristina (n.r. Prună) si Claudiu (n.r. Năsui) pe fiecare comisie pe care am fost implicat. Cred ca au fost 10-20 de dezbateri. Și cu mai mulți oameni. Și pe agricultură, și pe economie și am contribuit atât cât m-am priceput la ceea ce se află pe site-ul vostru ca program USR. În ultima perioadă, relațiile noastre au fost mai tensionante. Dialogul meu cu Barna n-a încetat nicio clipă. Nici cu Năsui, nici cu Cristina. Am vorbit cu Cristina și Năsui, ne-am întâlnit la o bere, am băut o cafea și am discutat. Am discutat despre posibilitatea ca eu să vin în USR”, povestește Guran, potrivit înregistrărilor audio aflate în posesia PS News.

Moise Guran venea din PLUS, unde era prieten cu Dacian Cioloș, după cum chiar el recunoaște, și încerca să facă fuziunea dintre cele două partide, dar să-l impună pe Vlad Voiculescu candidat la Primăria București și Cioloș să dețină controlul noului partid.

Ana Ciceală și Tudor Benga, membri în BN-ul USR și prezenți la întâlnirea cu Moise Guran, au fost cei care l-au apărat pe Nicușor Dan. De asemenea, Stelian Ion a subliniat faptul că Nicușor Dan are o susținere în USR, dar nu așa cum Vlad Voiculescu se bucură de susținerea PLUS.

Stelian Ion, către Guran: „Uneori să ai și o flexibilitate de a-i asculta pe ceilalți și să ai dorința de a accepta o opinie. Dacă Nicușor Dan este ales. Acum tu vii și ne spui că nu e un candidat bun. Asta ce ar însemna, să îi punem bețe în roate? USR București a hotărât lucrul ăsta. USR nu-l susține pe Nicușor așa cum îl susține PLUS-ul pe Vlad Voiculescu.”

Moise Guran nu a stat pe gânduri și le-a spus că „Nicușor Dan nu poate câștiga alegerile”, deși toate sondajele îi dădeau prima șansă. Era evident că Moise Guran nu voia să țină cont nici de sondaje, nici de părerea useriștilor, nici de voturile interne, scopul său era acela de a-l pune pe Vlad Voiculescu candidat la Primăria București.

Totodată, Guran l-a ridicat în slăvi pe Dan Barna:

Frate, Barna candidat la președinție. Barna n-a intrat în turul doi. Voi nu aveți o alternativă la Barna. Dacă voi acum înainte de alegeri ați avea posibilitatea gata domne îl dăm pe Barna la o parte și îl punem pe altul. Atunci aceste lupte ar avea un sens logic. Numai că voi nu mai aveți timp. Numai aveți timp până după alegeri să schimbați conducerea partidului.

Bun, rău așa cum o fi el, Barna, dincolo că a ținut partidul ăsta într-un singur partid. Eu din 2016 am observat diferențele doctrinare din momentul în care i-am pus la masă pe Nicușor Dan și Cosette Chichirău și am vorbit cu ei. Am înțeles. Voi nu aveți un program pentru că nu reușiți să vă înțelegeți.

Apoi ați avut un Barna candidat la președinție care a reușit să ia 15%. Bă nu sunt de aruncat 15%. Nici 10% dacă ar fi. Niște oameni care l-au votat pe Barna și care nu trebuie să regrete acest lucru. Bun, rău cum o fi fost Barna a condus un USR care a rămas. Barna reprezintă din punct de vedere al notorietății ceva pentru USR, dacă nu cumva cel mai mult. Eu cred că e cel mai cunoscut om, la mare distanță. Și trei, să-l schimbați acum pe Barna din funcția de președinte este sinucidere curată. Până la finala campionatului european de fotbal nu mai terminați cu războiul intern. Pierdeți toate alegerile. Și pe alea peste 4 ani cred că le pierdeți. Nu mai intrați în Parlament.”

Guran se visa parlamentar?

Moise Guran a recunoscut în fața membrilor USR că el negocia și cu PLUS, și nu s-a hotărât unde să fie. Mai exact, mergea pe la ambele partide doar ca să vadă cine îi oferea mai mult.

Răspunsul la întrebarea daca voi fi membru USR este probabil că da. Trebuie să vorbesc și cu cei de la PLUS că ei nu sunt ostili în momentul în care intru în USR. (…) Aș vrea ca o perioadă să nu mai înscriu nici în USR, nici în PLUS. Probabil că o să mă înscriu într-o lună în unul dintre cele două partide. Dorința mea e să mă înscriu în USR”, spunea Guran în fața membrilor BN din USR.

Manuela Mureșan, consilier general USRPLUS în București, a relatat pe Facebook cum Moise Guran de fapt urmărea să fie pe lista pentru alegerile parlamentare. Când a fost întrebat de membrii USR dacă vrea să candideze la parlamentare, Moise Guran a răspuns: „Dacă partidul mi-o va cere”. Ceea ce arată adevărata sa intenție în politică. Așa răspunde oricine își dorește un fotoliul de parlamentar. Mai rămânea doar să spună că se sacrifică pentru „binele” partidului și va candida, ca să-i ajute.

Dacă și-a imaginat vreo clipă că va intra în USR și va face tot ce va dori, dacă s-a crezut mai deștept decât useriștii, dacă visa la o lungă carieră politică, Moise Guran și-a încheiat experiența politică înainte să aibă o experiență politică.

Moise Guran a fost cel care și-a înșelat propriul public. În 2019 făcea campanie electorală pentru Dan Barna și se întâlnea cu oameni din USR, iar acest detaliu nu l-a împiedicat să organizeze o dezbatere pentru alegerile prezidențiale și să spună că e imparțial. Atacul său la Nicușor Dan este nejustificat, atât timp cât nu are nicio dovadă și nimeni altcineva nu mai susține acest lucru. Moise Guran nici acum nu și-a recunoscut greșeala, însă realitatea e complet diferită: Nicușor Dan a câștigat alegerile, iar Moise Guran și-a încheiat cariera politică înainte s-o înceapă.

Dar acest scandal ne arată și faptul că USRPLUS e un partid nou cu obiceiuri vechi, unde lupta pentru putere și funcții e mult mai dură decât pare din exterior. USR și PLUS au învățat să țină cu dinții de fotolii și nu sunt dispuși la compromis pentru nimeni.

 

 

2 comentarii la “ÎNREGISTRĂRI AUDIO Adevăratele motive pentru care Moise Guran a plecat din USR: candidatura lui Nicușor Dan și fotoliul de parlamentar

  1. @ Probabil că și la USR, Guran i-a întâlnit și pe unii dintre „copii tâmpiți ai securității”, așa cum probabil că le spunea și unora dintre activiștii apăruți în viața publică și politică, cu care probabil că a înțeles că nu ar putea purta un dialog, prin care să se înțeleagă, ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *