INS: Preţurile producţiei industriale au scăzut cu 7,9% în martie

Institutul National de Statistica
Sursa foto: ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO.

Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au scăzut cu 7,9% în luna martie 2024, comparativ cu martie 2023, şi cu 1,8% faţă de luna precedentă, arată datele publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit sursei citate, la nivelul pieţei interne, indicele preţurilor producţiei industriale a înregistrat o scădere de 2,52% în martie, faţă de februarie 2024, respectiv 10,93% în comparaţie cu luna martie a anului anterior.

În ceea ce priveşte piaţa externă, în martie faţă de februarie, preţurile producţiei industriale au fost mai mari cu 0,15%, iar comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior se constată o creştere de 0,53%.

Pe marile grupe industriale, în martie 2024, faţă de martie 2023, creşteri ale preţurilor producţiei industriale au fost consemnate în: industria bunurilor de capital (+6,23%), industria bunurilor de uz curent (3,96%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+1,76%). În industria bunurilor intermediare a fost înregistrată o scădere de 4,16%, iar în industria energetică una de 22,43%.

Raportat la perioada de referinţă, datele INS relevă faptul că, pe secţiuni de activitate, preţurile au crescut în distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+16,53%) şi în industria prelucrătoare (1,05%). În schimb, s-au înregistrat scăderi în industria extractivă (-7,9%) şi în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (26,6%).

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: