Skip to content
Economie

INS: Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei a scăzut în primul semestru cu 38,3%, faţă de primul semestru din 2019

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei a scăzut în primul semestru al acestui an faţă de perioada similară din 2019, atât ca serie brută cu 38,3%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 36,4%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2020 a înregistrat o cifră de afaceri cu 38,3% mai mică comparativ cu perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, influenţată de reducerea cifrei de afaceri la: activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-47,2%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-41,9%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-36,6%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-23,1%) şi activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (-22,3%). Activitatea deservicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie + 30 iunie 2020, a înregistrat o cifră de afaceri cu 36,4% mai mică comparativ cu perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019„, arată datele INS.

" "
" "

Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut în iunie 2020 faţă de luna precedentă, atât ca serie brută cu 152,8% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 132,9%.

Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei, faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, a scăzut atât ca serie brută cu 44,8%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 46,3%.

În primele şase luni, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut faţă de perioada similară din 2019 atât ca serie brută cu 17%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 15,8%.

În luna iunie 2020, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 38,3%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 31,5%.

Faţă de luna corespunzătoareaanului precedent, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut, atât ca serie brută cu 6,7%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 10,1%.

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, în luna iunie 2020, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o creştere cu 38,3%, datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (+59,5%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+23,1%) şi la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+11,3%).

Comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor a scăzut cu 0,6%. Volumul total al cifrei de afaceri dincomerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iunie 2020, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o creştere cu 31,5%.

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna iunie 2020, faţă de luna precedentă, volumul cifrei de afaceria înregistrat o creştere cu 152,8%, datorită creşterilor înregistrate la activitǎţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+1.506,7%), activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+144,0%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+130,7%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+48,3%), şi la activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+22,5%).

Volumul cifrei de afaceri dinserviciile de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iunie 2020, faţă de luna precedentă, a înregistrat o creştere cu 132,9%.

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, în luna iunie 2020, comparativ cu luna iunie 2019, a înregistrat o scădere cu 6,7% ca urmare a scăderilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (-13,3%) şi la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-1,1%).

Creşteri au înregistrat comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+123,8%) şi comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+0,2%).

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iunie 2020, a înregistrat o scădere cu 10,1% faţăde luna iunie 2019.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna iunie 2020, a înregistrat o cifră de afaceri cu 44,8% mai mică comparativ cu luna iunie 2019, ca urmare a scăderilor înregistrate la activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-65,1%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-55,9%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-39,5%), activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (-29,2%) şi la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-9,8%).

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iunie 2020 a scăzut cu 46,3%, comparativ cu luna iunie 2019.

În primul semestru al anului, comparativ cu primul semestru din 2019, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a înregistrat o cifră de afaceri mai mică cu 17%, ca urmare a scăderilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (-24%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-13,2%) şi la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-1,9%).

Comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea motocicletelor a crescut cu 71,9%.

Volumul cifrei de afaceri dincomerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut în primele şase luni cu 15,8%.

Informaţiile din acest comunicat de presă (iunie 2020) surprind impactul crizei Covid-19 şi al măsurilor luate de autorităţi ca urmare a decretării stării de urgenţă pe teritoriul României începând cu 16 martie 2020 şi a stării de alertă începând cu 17 mai 2020; Prin colectarea informaţiilor statistice, vom putea monitoriza şi informa toţi utilizatorii noştri cu privire la efectele Covid-19 asupra economiei şi societăţii noastre. Apreciem sprijinul continuu al respondenţilor noştri la cercetările statistice derulate de Institutul Naţional de Statistică şi înţelegem dificultăţile cu care se confruntă toţi furnizorii de date statistice„, precizează INS.

Cifra de afaceri reprezintă veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *