Conform BAROMETRULUI Informat.ro – INSCOP Research, ediția a II-a, realizat în perioada 20-26 iunie 2025, 3 din 10 români au încredere în președintele SUA, Donald Trump.
Regele Charles al Marii Britanii conduce în clasamentul încrederii în lideri internaționali, cu 45.5% încredere destul de multă și foarte multă, în condițiile în care 90.7% dintre respondenți spun că au auzit de acesta. Monarhul britanic este urmat de președintele SUA, Donald Trump, cu 30.5% încredere destul de multă și foarte multă (notorietate 96.2%), Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, cu 28.7% (notorietate 82%) și Emmanuel Macron, președintele Franței, cu 26.3% (notorietate 85.8%). În liderul rus Vladimir Putin au încredere destul de multă și foarte multă 15.6% dintre cei intervievați, la un nivel de notorietate de 99.3%.
Regele Charles al Marii Britanii se bucură de o încredere ridicată mai ales din partea următoarelor categorii de populație: votanții PNL și USR, bărbații, persoanele cu vârsta peste 60 de ani, cei cu educație superioară, locuitorii din urbanul mic și angajații la privat. Au încredere destul de multă și foarte multă în Donald Trump mai ales: votanții AUR, bărbații, persoanele cu vârsta peste 60 de ani, cei cu educație medie, locuitorii din rural și utilizatorii Tik-Tok. Votanții PNL și USR, persoanele cu educație superioară, locuitorii din București și din urbanul mare tind să aibă cea mai multă încredere în Maia Sandu, președinta Republicii Moldova. Au încredere în Emmanuel Macron, președintele Franței, mai ales: votanții PNL și USR, persoanele cu educație superioară, locuitorii din București și din urbanul mare, angajații la stat. Votanții AUR, bărbații, persoanele cu vârsta între 30 și 44 de ani și utilizatorii Tik-Tok sunt categoriile care au cea mai mare încredere în Vladimir Putin, președintele Rusiei.
Încrederea în liderii occidentali este în scădere
”Încrederea în liderii occidentali (Regele Charles, Sandu, Macron) este în scădere, comparativ cu măsurătoarea din martie 2024, adică înainte de criza provocată de anularea alegerilor prezidențiale. Susținerea lor este concentrată în urbanul educat și în rândul votanților partidelor cu profil pro-occidental (în special USR și PNL), dar mult mai slabă în rândul votanților AUR. Donald Trump și Vladimir Putin sunt singurii care câștigă încredere, susținerea lor venind din mediul rural, segmente cu educație scăzută și electoratul AUR. Regele Charles rămâne liderul cu cea mai echilibrată susținere politică, însă are un nivel de încredere semnificativ mai scăzut în rândul tinerilor. Maia Sandu și Emmanuel Macron provoacă cele mai mari polarizări între elitele urbane și restul populației, fiind puternic respinși în rural și mai ales de electoratul AUR, pe fondul poziționărilor electorale ale liderului formațiunii. Pe ansamblu, datele arată o polarizare geopolitică în România între orientarea pro-occidentală a centrelor urbane și simpatiile anti-sistem ale unor segmente rurale și tradiționaliste, influențate de retorica electorală a AUR, ai căror alegători manifestă un nivel de încredere în Vladimir Putin dublu, comparativ cu media populației și de trei sau chiar 4 ori mai mare, comparativ cu votanții PSD, PNL și USR”, explică Remus Ștefureac – director INSCOP Research.
Metodologie: Datele au fost culese în perioada 20-26 iunie 2025. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1150 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9%, la un grad de încredere de 95%.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News