Potrivit specialiștilor Food Safety din Comisia Europeana, alimentele noi sunt definite ca alimente care nu au fost consumate într-o măsură semnificativă de oameni în UE înainte de 15 mai 1997 (când a intrat în vigoare primul Regulament privind aceste alimentele noi). În total, patru insecte au fost autorizate până acum de Comisia Europeană drept produse alimentare. În luna ianuarie a acestui an, larva gândacului de bălegar a devenit cea de-a patra insectă aprobată pentru consum de CE.
Deși există dovezi ale insectelor consumate ca hrană în trecut, niciun stat membru nu a confirmat consumul într-o măsură semnificativă înainte de 15 mai 1997 pentru nicio specie de insecte. Regulamentul privind alimentele noi necesită o autorizație așa cum orice produs alimentar nou ca să poată fi introdus pe piața Uniunii Europene este nevoie de a fi autorizat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Autoritatea verifică, în lumina dovezilor științifice disponibile, că alimentul nu prezintă un risc de siguranță pentru sănătatea umană.
A 4-a insecta, adoptata de Comisie în ianuarie 2023
In luna ianuarie a acestui an, statele membre au dat undă verde Comisiei să permită unui operator din sectorul alimentar, care a solicitat aceste autorizații, să introducă larva gândacului de bălegar pe piața UE. Comisia adopta un act juridic în acest scop. Acest lucru s-a întâmplat deja cu viermele galben de făină, lăcustele migratoare și greierul de casă.
Noua hrană constă din forme congelate, paste, uscate și pulbere de greier de casă
Este destinat să fie comercializat ca ingredient alimentar într-un număr de produse alimentare destinate populației generale.
În plus, Comisia a autorizat pentru prima dată introducerea pe piață a pulberii parțial degresate obținute din Acheta domesticus integral (greier de casă) ca aliment nou.
Autorizarea acestor două alimente noi va permite solicitanților să introducă această specie de insecte pe piața UE în anumite condiții de utilizare.
Produsele alimentare care conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi provenite din UE vor fi expuse în magazine, direct într-un stand separat, delimitat de standurile ce conţin produsele alimentare consacrate care nu conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi.
Regulamentul privind alimentele noi – insectele, algele, noi proteine vegetale etc.
Acest regulament ajută întreprinderile alimentare să aducă alimente inovatoare pe piața UE, garantând în același timp siguranța acestora și se referă la orice aliment care nu a fost consumat în UE într-o măsură semnificativă înainte de 15 mai 1997.
Alimentele inovatoare se referă la alimente la fel de diverse precum insectele, algele, noi proteine vegetale sau alimentele tradiționale din țări terțe.
Principiile care stau la baza regulamentului alimentar nou sunt că alimentele noi trebuie să fie sigure pentru consumatori și etichetate corespunzător, pentru a nu-i induce în eroare, iar dacă un aliment nou este destinat să înlocuiască un alt aliment, acesta nu trebuie să difere într-un mod în care consumul de noua hrană ar fi dezavantajoasă din punct de vedere nutrițional pentru consumator.
Ar trebui să mâncăm insecte sau nu?
Este la latitudinea consumatorilor să decidă dacă vor să mănânce insecte sau nu. Utilizarea insectelor ca sursă alternativă de proteine nu este nouă, iar insectele sunt consumate în mod regulat în multe părți ale lumii.
Insectele întregi ca alimente noi, trebuie astfel să obțină o aprobare
Au existat îndoieli în rândul statelor membre cu privire la faptul că insectele întregi erau reglementate de fostul regulament privind alimentele noi.
Această incertitudine a fost clarificată prin hotărârea Curții Europene de Justiție (1 octombrie 2020) care a concluzionat că insectele întregi nu intrau în domeniul de aplicare al regulamentului respectiv și, prin urmare, puteau fi introduse pe piață fără o autorizație prealabilă.
La rândul său, actualul Regulament privind alimentele noi, aplicabil de la 1 ianuarie 2018, consideră în mod explicit insectele întregi ca alimente noi, care trebuie astfel să obțină o aprobare.
Actualul regulament prevede o perioadă de tranziție
Pentru a atenua impactul acestei extinderi a regimului alimentar nou asupra operatorilor din sectorul alimentar (OA) de insecte întregi, actualul regulament prevede o perioadă de tranziție, care permite OA-urilor să continue introducerea pe piață a insectelor întregi, în anumite condiții.
Care este impactul economic al acestei piețe?
În prezent, insectele ca alimente reprezintă o nișă de piață foarte mică în UE.
Beneficiile ecologice ale creșterii insectelor pentru hrană se bazează pe eficiența ridicată a conversiei hranei a insectelor, mai puține emisii de gaze cu efect de seră, mai puțină utilizare a apei și a terenurilor arabile și utilizarea bioconversiei pe bază de insecte ca soluție comercializabilă pentru reducerea risipei alimentare.
Vor contribui insectele pentru hrana la obiectivele Farm to Fork și Green Deal?
Potrivit FAO, hrana apare ca o problemă relevantă în secolul XXI din cauza costului în creștere al proteinelor animale, a insecurității alimentare, a schimbărilor climatice, a creșterii populației și a cererii crescânde de proteine în rândul claselor de mijloc. Astfel, trebuie găsite soluții alternative la animalele convenționale. Prin urmare, consumul de insecte poate fi o soluție.
FAO indică, de asemenea, că insectele sunt o sursă foarte hrănitoare și sănătoasă, cu conținut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre și minerale care facilitează trecerea către diete sănătoase și durabile.
În cadrul Horizon Europe, care este un program de finanțare pentru cercetare și inovare, proteinele pe bază de insecte sunt considerate unul dintre domeniile cheie de cercetare.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News