Skip to content
Politică

Insistențele lui Zamfir au dat roade: Isărescu va merge la Comisia economică

paginadebanci.ro

Insistențele senatorului PNL Daniel Zamfir au dat roade: guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, va merge să fie audiat la Comisia economică din camera parlamentară superioară.

Comisia (condusă în prezent de către senatorul liberal Florin Cîțu) organizează joi o întâlnire cu membrii Consiliului de Administraţie (CA) al Băncii Naţionale a României, având ca temă „Evoluţia inflaţiei şi implicaţiile pentru economia României”, potrivit unui anunţ postat pe pagina de internet a Senatului.

Purtătorul de cuvânt al băncii centrale, Dan Suciu, a declarat pentru Agerpres că din partea instituţiei va participa guvernatorul Mugur Isărescu.

Rata anuală a inflaţiei a urcat în februarie 2018 la 4,7%, de la 4,3% în ianuarie 2018, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 3,74% şi a celor nealimentare cu 6,27% comparativ cu luna februarie 2017, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

În luna februarie a acestui an, BNR a revizuit în creştere la 3,5%, de la 3,2%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an. Pentru sfârşitul anului 2019, Banca Națională estimează o rată a inflaţiei de 3,1%.

Conform BNR, accelerarea ratei anuale a inflaţiei în primele trei trimestre ale anului 2018 este determinată de acele componente ale coşului de consum exogene sferei de acţiune a politicii monetare. Epuizarea acestui puseu inflaţionist are ca efect reintrarea indicatorului în intervalul ţintei începând cu ultimul trimestru din 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *