Skip to content
Societate

Inspecţia Muncii a dat amenzi de 837.400 de lei şi sute de avertismente

Facebook

Inspectorii de muncă au desfăşurat, în perioada 4 – 9 ianuarie, acţiuni de control în urma cărora au aplicat amenzi în valoare de 837.400 de lei, din care 759.900 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă.

Într-un comunicat se precizează că au fost depistate 30 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată şi au fost aplicate 462 de avertismente. De asemenea, au fost dispuse 1.197 de măsuri de remediere a neconformităţilor constatate.

Totodată, acţiunile de control efectuate de inspectorii de muncă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020, în scopul prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, centralizate pentru perioada 4 – 9 ianuarie 2021, au avut ca rezultat aplicarea a 228 de sancţiuni contravenţionale, din care amenzi în valoare totală de 77.500 lei. Din 575 de angajatori controlaţi, au fost sancţionaţi 145 şi s-au dispus 288 de măsuri de remediere a neconformităţilor.

Întrucât, în perioada următoare, se vor înregistra fenomene meteorologice severe şi valori de temperatură foarte scăzute, inspectorii de muncă vor verifica şi respectarea măsurilor prevăzute de OUG nr. 99/2000 privind protecţia lucrătorilor în perioadele cu temperaturi extreme.

Reamintesc câteva dintre obligaţiile minimale ce revin angajatorilor pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber: reducerea duratei zilei de lucru şi, de asemenea, reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice cu alternarea efortului dinamic cu cel static, distribuirea de ceai fierbinte, asigurarea echipamentului individual de protecţie şi a unor spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător.

Persoanele care suferă de afecţiuni care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme pot beneficia de reducerea programului de lucru sau pot fi trecute, după posibilităţile existente în structura activităţilor, în alte locuri de muncă. Atenţionăm angajatorii că nerespectarea obligaţiilor ce le revin va duce la aplicarea sancţiunilor corespunzătoare, potrivit prevederilor legale„, a afirmat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *