Skip to content
Politică Republica Moldova

Instabilitate politică în Moldova după alegeri. Radu Carp: Viitorul premier va avea o majoritate foarte fragilă

Un scrutin parlamentar extrem de tensionat și controversat a trecut în Republica Moldova, iar rezultatele au surprins mulți oameni politici, jurnaliști și analiști. Unul dintre acești analiști este Radu Carp, care a oferit pentru PSNews o scurtă analiză a frământărilor politice de peste Prut.

Profesorul de Științe Politice spune că există foarte multe surprize în legătură cu aceste alegeri parlamentare:

”Multe predicții au fost infirmate, în sensul că acest bloc electoral ACUM a avut o performanță foarte bună ținând cont de faptul că e o nouă apariție pe scena politică sub această siglă comună, 25% e un scor foarte bun și și-au atins scopul de a intra în Parlament cu câteva personalități capabile să critice coerent regimul Plahotniuc și a reușit, iar un al doilea scop era să fie al doilea partid și a reușit cu puține procente în fața PDM. 

De asemenea, este o surpriză și scorul noului Partid Șor, ținând cont că liderul său e un personaj cunoscut pentru afaceri dubioase. Totuși, a reușit un scor foarte bun și un număr important de deputați chiar și pe scrutin uninominal și pe listă. O altă supriză este scorul Partidului Democrat. Chiar dacă e a treia forță, puțini îi dădeau șanse să sară peste 15%, dar iată că a luat 24% și se profilează ca un partid foarte puternic în continuare. Surprizaă a fost și votul mic dat socialiștilor, rezultatul pe care l-a obținut în mod clar nu convine actualului președinte Dodon. 

O altă supriză a fost faptul că Partidul Democrat a lansat în cursă mai mulți independenți care să câștige mandate, dar, cu toate acestea, nu avem decât patru independenți în viitorul Parlament, din care doi sunt din partea blocului pro-europeane. Probabil că președintele Dodon va acorda mandatul prima dată unui premier din partea PSRM. Acesta va eșua și mandatul va fi dat celui de-al doilea partid PDM, în sensul de a încerca să formeze o majoritate. 

Faptul că acum se situează pe locul 2 crează un discomfort, pentru că președintele este pus în fața situației de a refuza acordarea unui mandat din partea celui de-al doilea partid sau să renunțe cu totul la această regulă de a acorda mandatul partidului cu cele mai multe voturi. Aici vom vedea, se va decide în următoarele zile ce strategie va avea președintele Dodon, iar o altă surpriză a acestor alegeri este validarea referendumului. Cum am și scris, referendumul nu a contat foarte mult la opțiunea de vot, dar a contat foarte mult ca partidul de guvernământ să nu se îndepărteze prea mult de acesta.” a declarat el.

Cum comentați afirmația conform căreia Republica Moldova se află acum într-o ”zonă gri”, acolo unde dorește Plahotniuc să fie?

”Este adevărat, în sensul că va urma o perioadă de instabilitate, acest Guvern va continua ca interimar o perioadă mai lungă, care e necesară acestor negocieri. În orice caz, viitorul premier va avea o majoritate foarte fragilă, iar această majoritate nu va putea să promoveze reforme, chiar dacă retoric vor anunța reforme, nu va putea să promoveze niciun fel de reformă nici să meargă pe calea europeană, nici pe cea estică, va încerca doar să mențină un echilibru fragil pentru a rămâne la putere.” a încheiat analistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *