Skip to content
Coronavirus

Institutul Cantacuzino, despre vaccinul distribuit în cutii de pizza: Numărul dozelor solicitate, mai mic decât al celor dintr-o cutie

Inquam Photos/Octav Ganea
" "

Institutul Cantacuzino a transmis, miercuri seară, că numărul dozelor de vaccin solicitate de spitale sau de direcţiile de sănătate publică este mai mic, de obicei, decât al celor aflate într-o cutie originală a producătorului, motiv pentru care flacoanele trebuie împărţite.

S-a decis achiziţionarea unor ambalaje similare cu ale producătorului, însă cum livrarea vaccinului a început în perioada sărbătorilor, furnizorii de ambalaje nu au avut activitate.

" "
" "

Institutul Cantacuzino a transmis, miercuri, precizări în legătură cu folosirea unor cutii inscripţionate cu ”pizza” pentru transportul dozelor de vaccin împotriva COVID-19.

”Vaccinul Pfizer-BioNtech este livrat de către producător în cutii cu dimensiunile 230/230/40 mm ce conţin 195 de flacoane a câte 5 doze fiecare.

Numărul de doze de vaccin solicitate de spitale şi direcţiile de sănătate publică judeţene este, în majoritatea cazurilor, mai mic decât numărul dozelor aflate într-o cutie, motiv pentru care este necesară desfacerea cutiilor şi împărţirea flacoanelor în alte cutii mai mici”, a transmis, miercuri, Institutul Cantacuzino.

Instituţia a precizat că, pentru demararea campaniei de vaccinare, a fost aleasă soluţia achiziţionării din comerţ a unei cutii cu dimensiunile de 250/250/40 mm care să corespundă cât mai mult dimensiunilor cutiei originale Pfizer, pentru a se putea încadra cât mai bine în recipientele calificate pentru transportul vaccinului la temperatura controlată de 2-8℃.

”Menţionăm faptul că distribuirea vaccinului a început în perioada sărbătorilor de iarnă, timp în care furnizorii de ambalaje  nu au avut activitate.

Toate vaccinurile distribuite de Centrul naţional de stocare sunt transportate în condiţiile recomandate de către producător, respectându-se cu stricteţe lanţul de frig impus, atât stocare la -70℃, manipulare în camera de frig de 2-8℃ cât şi transportul în recipientele speciale, iar înscrisul de pe  cutia folosită nu influenţează în vreun fel siguranţa vaccinului”, a mai transmis Institutul Cantacuzino.

Campania de vaccinare anti-COVID a debutat, marţi, în judeţul Ialomiţa, primul medic care s-a vaccinat fiind dr. Jamil Aldabsheh, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia.

La această unitate medicală, vaccinul a ajuns în cutii de pizza. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat că important este să se respecte lanţul de frig.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *