Institutul de Statistică confirmă blocajul construcțiilor din Capitală reclamat de investitori

Sursă foto: wall-street.ro
Sursă foto: Unsplash

Institutul Național de Statistică a confirmat oficial că piața imobiliară din București se duce în cap. Cifrele seci ale instituției raportează că în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2023, s-au eliberat 26.394 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale. Numărul reprezintă o scădere în termeni reali la nivelul pieței imobiliare din România, cu 23% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Efectul este diminuarea contribuției orașului la PIB-ul României

Cu foarte puțin timp în urmă, mai precis pe 13 octombrie, o asociație din industria de real estate, AREI, a transmis presei o analiză care demonstrează că în ultimii 3 ani de administrație PNL-USR-PMP în Capitală, contribuția Bucureștiului la PIB a scăzut de la 37% la sub 30%. Astfel, activitățile economice din București s-au micșorat atât de mult din cauza blocajului urbanistic, încât contribuția la PIB a Capitalei a revenit la valoarea din 2010.

La țară e mai  bune

Din cifre rezultă că piața imobiliară ia viteză în mediul rural, românii preferând să constuiască/investească mai degrabă în afara orașelor. Scăderi s-au înregistrat în toate regiunile de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (-1.554 autorizaţii), Sud-Muntenia (-1.439), Nord-Vest (-1.331), Vest (-977), Nord-Est (-906), Sud-Est (-755), Sud-Vest Oltenia (-657) şi Centru (-487).

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL