Skip to content
Politică

Institutul Holocaustului nu rămâne fără replică după cea mai recentă declarație controversată a lui Daea EXCLUSIV

imagebase.net

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” (INSHR-EW) nu rămâne fără replică după cea mai recentă declarație controversată a ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Purtătorul de cuvânt al INSHR, Elisabeth Ungureanu, a declarat joi pentru PSnews.ro că demnitarul a comis „un derapaj” prin acea „comparație trivială” între sacrificarea porcilor afectați de pestă și uciderea evreilor în lagărul Auschwitz.

DETALII AICI:UPDATE Reacția ministrului/ Daea, comparație șocantă cu Holocaustul. I se cere DEMISIA

„Considerăm că a fost un derapaj al ministrului și – evident – o comparație trivială între sacrificarea porcilor bolnavi, afectați de virus, și exterminarea evreilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”, a afirmat purtătoarea de cuvânt.

Confruntată cu faptul că la circa 12 ore de la declarația inițială, ministrul a ieșit cu scuze publice, într-un comunicat publicat pe site-ul MADR, Elisabeth Ungureanu a replicat: „Sunt absolut de acord că se află într-un moment foarte dificil din acest punct de vedere (și mă refer la acest virus care afectează porcii). Apreciem că și-a prezentat scuze public (pentru că a-și prezenta scuze public înseamnă câteodată o asumare). Iar strict declarația făcută rămâne totuși un derapaj. Nu ar fi trebuit să se întâmple acest lucru. Cu siguranță, Institutul «Elie Wiesel» își exprimă încă o dată convingerea că trebuie să existe cursuri și în continuare programe educative care să acopere palierele: de la studenți, masteranzi, doctoranzi, până – iată – și în mediul politic, tocmai pentru a conștientiza ce a însemnat tragedia evreilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și pentru a nu mai avea loc astfel de derapaje în spațiul public”.

Pe de altă parte, oficialul Institutului „Elie Wiesel” nu s-a raliat punctului de vedere al opoziției, de a-i solicita ministrului demisia.

„Institutul nu are căderea de a cere demisia cuiva. Nu stă acest lucru nici în puterea noastră, nici în obiectul nostru de activitate. Noi reacționăm în spațiul public atunci când se întâmplă un astfel de derapaj. În schimb, cu siguranță, fiecare știe ce măsuri se pot administra, în funcție de situație și în funcție de derapajele care se produc”, a încheiat Ungureanu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *