Activitatea Institutului Marius Nasta poate fi suspendată oricând

Sursa foto: Pixabay

Activitatea Institutului Marius Nasta din Bucureşti, cel mai mare spital de boli pneumologice din România, poate fi suspendată oricând, pentru că de două luni şi jumătate nu are autorizaţie sanitară de funcţionare. Este vorba de un spital în care intră anual peste 40 de mii de pacienţi și care, în lipsa acestui aviz, poate rămâne oricând fără finanțare de la Casa de Sănătate. Tot fără aviz sunt și 3 săli de operație și 3 saloane modernizate complet, care stau închise în timp ce medicii operează în doar două săli, iar pacienții cu tuberculoză și cancer pulmonar sunt amânați pe bandă rulantă din lipsă de locuri. La Pacient în România, vedem cum legile, birocrația și lipsa de comunicare duc la situații aberante în care cei mai afectați sunt bolnavii.

Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: „Spitalul nu are autorizație sanitară de funcționare valabilă la acest moment. Ea a expirat și nu este realizată, deși am depus toate documentele necesare în vederea realizării, inclusiv cerere de asistență cu două luni jumate înainte de momentul în care a expirat”.

Autorizația ce trebuie eliberată de Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti nu mai e valabilă din 30 august 2024. Încă din 2018, avizul a fost dat cu mențiunea că e nevoie de unele schimbări, între care o instalație de ventilație în blocul operator pentru prevenirea infecțiilor. În 2022, conducerea spitalului împreună cu experți a făcut proiectul pentru schimbarea reţelelor electrice, de fluide medicale, instalaţii de detecţie incendiu şi ventilaţie, iar spitalul a obţinut 10 milioane de lei de la Ministerul Fondurilor Europene.

Cosmin Teodorescu, șef serviciu administrativ: „Institutul Marius Nasta avea instalația electrică făcută undeva prin anii ‘60, nu mai respecta niciun normativ din ziua de astăzi. Nu aveam instalațiile de detecție incendiu absolut deloc iar în blocul operator noi nu aveam instalație de ventilație și nici de tratarea aerului”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: