Skip to content
Externe

Întâlnire a oficialilor români şi americani pentru discuţii privind relaţia bilaterală în domeniul apărării

Asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internaţională, Celeste Wallander, şi secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru, s-au întâlnit în România pentru a discuta teme legate de relaţia bilaterală în domeniul apărării şi aspecte privind securitatea regională.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, duminică, de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), cei doi oficiali au salutat celebrarea, în 2022, a 25 de ani de la semnarea parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, au împărtăşit opinii cu privire la securitatea din regiunea Mării Negre, lăudând unitatea răspunsului NATO în faţa războiului nejustificat şi neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei. Ambii oficiali au remarcat succesele din ultima vreme înregistrate de Ucraina pe câmpul de luptă în regiunea Donbas şi au condamnat recenta retorică de escaladare a conflictului a preşedintelui rus Vladimir Putin.

Asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internaţională a reafirmat angajamentul Statelor Unite, în temeiul articolului 5, faţă de Flancul Estic şi a mulţumit României pentru găzduirea, pe baza rotaţională, a unui număr semnificativ de forţe ale SUA.

Cei doi oficiali au remarcat semnificaţia istorică a Summitului NATO de la Madrid şi au subliniat necesitatea ca aliaţii să continue să investească în capabilităţi credibile de apărare pentru a proteja Alianţa şi a descuraja agresiunea Rusiei.

 

Aflandu-se la bordul unei nave a Forţelor Navale Române, pe Dunăre, Celeste Wallander şi Simona Cojocaru s-au alăturat unui grup de experţi în domeniul politic şi militar pentru a discuta despre securitatea Mării Negre şi au observat barjele şi navele de marfă care transportau cereale din Ucraina către piaţa globală.

Totodată, cei doi oficiali au vizitat Baza Aeriană 86 din Borcea, unde s-au întâlnit cu membri ai Escadrilei 53 a Forţelor Aeriene Romane care operează avioane F-16 în sprijinul patrulelor aeriene de luptă ale NATO şi al misiunilor de poliţie aeriană întărită la Marea Neagră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *