Avand in vedere informatiile si discutiile fragmentate care indicau o mobilizare a conducerii ANP in elaborarea unui set de masuri definite ca reforma a sistemului, in cursul saptamanii trecute organizatiile sindicale din Politia Penitenciara au solicitat directorului general ANP o intalnire pe aceasta tema.
Intalnirea a avut loc marti 15 iulie incepand cu ora 11,00 si a durat 6 ore, interval de timp in care directorul general ANP a expus un plan de reforma din temelii a Politiei Penitenciare. Varianta pusa pe masa dialogului in cursul zilei de ieri a fost cea maximala respectiv cea mai complexa sau mai degraba cea mai dura, cu posibilitatea ca prin dialog sa fie decise alte variante sau etape de implementare.
Stim ca informarea de mai jos reprezinta un material foarte amplu si poate prea detaliat, motiv pentru care am cantarit bine inainte de a publica intregul material, insa suntem de parere ca nu avem de ce sa ascundem o situatie grea in care ne aflam precum si detaliile care formeaza contextul in ansamblul sau si ca avand in vedere magnitudinea demersului este imperativa o consultare reala a intregului personal si in special a celor vizati de masuri astfel incat sa fie posibile observatii si propuneri la scara cat mai mare si cu o fundamentare cat mai completa.
La intalnirea de ieri, ANP a fost reprezentat de DG si toti cei trei DGA. DG ANP a prezentat masurile gandite, definite ca ipoteze de lucru la momentul intalnirii. S-a reamintit faptul ca in Comisia mixta MJ a fost detaliata situatia dificila economica, din bugetul ANP lipsind fonduri pentru cheltuieli salariale pe ultimele 2 luni din an. Avem astfel un minus de 294 milioane lei in contextul in care promotia 2025 de agenti de la SNPP Ctin Brancoveanu va fi incadrata din luna decembrie (impact pe buget salarii cu ian 2026).
Ordonatorul principal (Ministerul Justitiei) a incercat dar nu a reusit in relatia cu Ministerul Finantelor o corectie a alocarilor aprobate. Din informatiile noastre suntem singura institutie din structura de aparare cu buget incomplet care va fi mentinut asa in mod deliberat pentru a se induce reorganizarea sistemului. In fapt, bugetul aprobat de MF este similar cu cel aprobat pentru 2024 insa in cursul anului 2024 cheltuielile salariale au crescut in martie (salariu grad) si in august (spor Bayraktar) astfel incat pentru 2025 era necesar un buget mai mare care nu s-a aprobat.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News