Întâlnire Erdogan – Aliev, luni, în exclava azeră Nahcivan

Recep Tayyip Erdogan / Facebook Recep Tayyip Erdogan
Sursa foto: Facebook / Recep Tayyip Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se va întâlni cu omologul său azer, Ilham Aliev, luni, în exclava azeră Nahcivan, situată între Armenia şi Iran şi la graniţa cu Turcia, au anunţat duminică mai multe media turceşti, conform AFP.

Erdogan şi Aliev, un aliat al Ankarei, au declarat în iunie că doresc să îşi intensifice eforturile pentru a deschide un coridor terestru – cunoscut sub numele de coridorul Zangezur – care să lege Turcia de teritoriul principal al Azerbaidjanului prin exclava Nahcivan şi Armenia, un proiect complex şi de lungă durată.

Această întâlnire are loc în contextul în care armata azeră a lansat marţi un atac împotriva regiunii separatiste Nagorno-Karabah, populată în principal de armeni şi care a fost deja scena unui război violent în 2020, care a permis Baku să recucerească mari porţiuni de teritoriu în această regiune, notează Agerpres.

Preşedintele turc şi-a exprimat „sprijinul” pentru armata de la Baku în mai multe rânduri în această săptămână.

După doar 24 de ore de lupte, autorităţile din Karabah, depăşite de forţa militară a Baku şi fără niciun ajutor din partea Erevanului, au depus miercuri armele, iar joi au început negocieri, mediate de Moscova, pentru reintegrarea teritoriului secesionist în Azerbaidjan, unde mulţi dintre locuitorii săi au rămas blocaţi.

Unii experţi consideră că Baku ar putea acum să încerce să-şi forţeze avantajul şi să lanseze operaţiuni în sudul Armeniei pentru a crea o continuitate teritorială cu exclava Nahcivan.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: