Skip to content
Politică

Întâlnire la nivel înalt pe tema fondurilor europene

rri.ro

Viorica Dăncilă, premierul României, se întâlnește luni cu comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu.

Întâlnirea dintre premier și comisarul european are loc în contextul în care Corina Crețu a trimis Guvernului o scrisoare de îngrijorare în ceea ce privește planificarea și implementarea proiectelor de infrastructură de transport ce sunt cofinanțate de Fondul de coeziune și de Fondul european de dezvoltare regională (FEDR), informează News.ro.

Viorica Dăncilă a afirmat despre scrisoarea Corinei Crețu că se referă la evaluarea activității din domeniul transporturilor pe anul trecut, anunțând că se va vedea cu comisarul european pentru a purta discuții.

„Acea scrisoare este o evaluare a activităţii pe domeniul transporturilor pentru anul trecut. Voi avea o întâlnire cu Corina Creţu pe 21 (mai – n.r.), la Bacău. Am vorbit deja cu ministrul Transporturilor pentru a vedea cum putem accelera procesul de absorbţie a fondurilor”, a spus Dăncilă.

Întâlnirea dintre premier și Corina Crețu va avea loc luni la Bacău, la ora 16:00. De asemenea, cele două vor efectua mai multe vizite la obiective de investiții din Bacău, urmând ca la ora 17:20 să susțină o conferință de presă comună.

În ceea ce privește acest subiect, Liviu Dragnea a declarat că lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună, având în vedere numeroasele măsuri pe care Guvernul le-a adoptat și le va adopta (OUG privind parteneriatul public-privat, ordonanța pentru achizițiile publice, etc).

„Din ianuarie 2017 până acum se întâmplă şi lucruri bune. Dincolo de zgura comunicaţională venită din anumite părţi, oamenii încep să simtă în mod real lucrurile bune. În ceea ce priveşte autostrăzile, OUG privind parteneriatul public-privat va fi în final publicată, ea a fost adoptată, dar şi până la publicare mai sunt unii pe traseu care pun piedici, îi deranjează, va ieşi şi ordonanţa despre achiziţiile publice, este parte din acest program de simplificare şi stimulare a investiţiilor mari din România. De asemenea, este pregătit memorandumul pentru marile investiţii din parteneriatul public-privat, care va fi adoptat în Guvern. Nemulţumiri sunt foarte mari, este un lucru asumt de noi de când am preluat guvernarea, pentru că am venit în 2017 fără proiecte mature pe masă şi ele s-au elaborat. Supărarea mea era în general generată de faptul că nu simţeam o voinţă serioasă din partea anumitor oficiali de a depăşi, ocoli aceste piedici care sunt inventate şi puse mereu în calea acestor investiţii”, a spus Dragnea.

Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis s-a declarat nemulțumit de aspectul privind absorbția fondurilor europene de către România, spunând că țara noastră are „nerealizări majore” la acest capitol.

„Avem nerealizări majore la capitolul fonduri europene şi voi face zilele următoare o declaraţie pe această temă fiindcă altfel se pare că doar se scriu scrisori şi nu se rezolvă problema. Eu îmi doresc că România să atragă fonduri europene fiindcă acestea sunt necesare pentru dezvoltarea noastră”, a spus Iohannis.

În ceea ce privește scrisoarea Corinei Crețu, aceasta a fost prezentată de către Partidul Național Liberal. În conținutul acesteia, comisarul european își exprimă îngrijorarea cu privire la situația actuală a investițiilor din domeniul transporturilor, ca parte din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

„Mă adresez dumneavoastră cu privire la situaţia actuală a investiţiilor din domeniul transporturilor, ca parte a Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) pentru perioada 2014-2020. Având în vedere că ne apropiem de jumătatea actualei perioade de programare şi că este momentul în care serviciile Comisiei încep pregătirile pentru următoarea perioadă de programare, sunt extrem de îngrijorată cu privire la planificarea şi implementarea proiectelor de infrastructură de transport care sunt cofinanţate de Fondul de coeziune şi de Fondul european de dezvoltare regională (FEDER) în România. Pentru perioada de programare 2014-2020, 5,1 miliarde EUR au fost rezervate pentru investiţiile în domeniul transportului: 3,4 miliarde EUR alocate din Fondul de coeziune şi 1,7 miliarde EUR alocate din FEDER. Cu aceste fonduri, România şi-a propus să realizeze, printre altele, 140 km de linie de cale ferată modernizată şi echipată cu sistemul european de gestionare a traficului feroviar (ERTMS), 375 km de drumuri expres şi autostrăzi nou construite şi îmbunătăţirea navigaţiei pe o distanţă de 30 km din căile navigabile interioare (fluviul Dunărea) până la sfârşitul anului 2023. Toate aceste investiţii sunt de o importanţă strategică pentru a face legătura între România şi vecinii săi europeni şi pentru a îmbunătăţi în continuare accesibilitatea tuturor regiunilor din România”, afirmă Corina Crețu în scrisoare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *