Skip to content
Opinii & Analize

Întâlnirea Biden – Putin. Sfârșitul resetării și întoarcerea la realismul politic în relația SUA – Rusia

Actualul președinte al Statelor Unite, Joe Biden, l-a întâmpinat ieri la Geneva pe omologul său rus, Vladimir Putin. Întâlnirea istorică dintre cei doi lideri a captat atenția lumii întregi, iar deznodământul întrevederii demonstrează că noua administrație de la Washington a abandonat iluzia cu privire la Rusia.

Sfârșitul resetării

Trei președinți ai Statelor Unite – George W. Bush, Barack Obama și Donald Trump – au considerat că relațiile americano-ruse pot fi resetate la un moment zero. Toți au plecat de la ipoteza că Vladimir Putin își dorește același lucru ca și americanii, anume o resetare a relației. Toți au ajuns să fie dezamăgiți în final. În 2008 Rusia a invadat Georgia, iar toate iluziile președintelui Bush cu privire la o relație mai bună cu Rusia s-au spulberat.  Obama a încercat o nouă resetare, dar în 2014 Rusia a anexat ilegal Crimeea și întreținut în mod constant un conflict în Estul Ucrainei.

În 2016 s-a amestecat în alegerile interne din Statele Unite și a început să se folosească tot mai mult de atacuri cibernetice. În 2020, agențiile de intelligence din Statele Unite aflase că Rusia plătea recompense talibanilor pentru uciderea soldaților americani din Afganistan. Joe Biden este primul președinte american care pare că abandonează politica de tip wishfull thinking în cazul Rusiei: “Nu e vorba despre încredere, ci despre interes propriu”, a declarat Biden în fața reporterilor la Geneva. Controlul armamentului, evitarea conflictului, securitatea cibernetică și drepturile omului au fost principalele teme abordat de cei doi lideri. Așteptările celor doi au fost modeste și din acest punct de vedere ambii au avut câștig de cauză în urma summit-ului.

Președintele Biden și-a expus liniile roșii în fața lui Putin. Una dintre cele mai importante dintre acestea este legată de dizidentul rus Alexei Navalnîi. Biden l-a avertizat pe Putin că „consecințele vor fi devastatoare pentru Rusia daca opozantul rus Alexei Navalnii va muri”.  Pe de altă parte, Putin a încercat să arate că Rusia contează în afacerile internaționale, iar însăși întâlnirea tête-à-tête a demonstrat lucrul acesta. Chiar dacă Putin s-a angajat în tactica sa deja consacrată, comparând mere cu pere – a comparat de pildă încarcerarea opozantului politic Navalnîi cu cercetarea penală a protestatarilor de la Capitoliu – liderul rus nu a părut deloc triumfător.

Biden a mai ridicat problema complicității Rusiei în numeroase atacuri cibernetice, precum și interferența Kremlinului în cazul ajutorului umanitar din Siria. Președintele Statelor Unite și-a exprimat susținerea pentru integritatea teritorială a Ucrainei și a spus că speră ca Statele Unite și Rusia să poată colabora în cazul programului nuclear iranian, controlul armamentului și stabilitatea Afganistanului. Nu s-a rostit nici un cuvânt despre speranțele naive de a transforma Rusia într-o democrație funcțională. Doza de realism a președintelui american a fost apreciată de omologul său rus care l-a lăudat pe Biden spunând despre acesta că este un om de stat experimentat. Totodată, ambii lideri au fost de acord să își retrimită ambasadorii la posturi.

Per total, atât Biden cât și Putin și-au atins obiectivele în urma întâlnirii de la Geneva. Summit-ul a marcat abandonarea tentativelor de resetare a relațiilor americano-ruse întreprinse de foștii președinți americani, oferind la schimb o doză de realism politic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *