Skip to content
Internațional Politică

Întâlnirea istorică Trump-Orban la Washington. Ce consecințe sunt pentru România

Premierul Ungariei Victor Orban și-a început luni vizita în Statele Unite, unde Donald Trump l-a primit la Casa Albă, într-o întâlnire organizată cu mult timp în urmă, după un lobby de vreo doi ani în care Orban s-a zbătut să ajungă în atenția celui mai puternic lider al lumii și a fost ajutat de mai multe companii de lobby.

După ce a fost respins de Barack Obama, Orban are în sfârșit ocazia să negocieze cu Statele Unite, iar acest lucru este cel mai puternic semnal de alarmă la adresa României. Din 2005 și până în 2019, Ungaria a fost refuzată de liderii americani, în timp ce România s-a bucurat de toate privilegiile.

Întâlnirea dintre cei doi lideri are mai multe semnificații decât o dezbatere politică. Orban va fi primit în Biroul Oval și se va întâlni inclusiv cu oficialii din Departamentul de Stat. Discuția dintre cei doi lideri are loc după ce secretarul de stat Mike Pompeo a constatat cu îngrijorare că Rusia și China și-au crescut influența în Europa Centrală, în special în Ungaria. De asemenea, Pompeo a vizitat Budapesta în februarie.

Principala îngrijorare a americanilor rămâne tocmai influența Rusiei și a Chinei în Ungaria. SUA se teme că Ungaria a deschis atât de mult porțile pentru intelligence-ul rusesc și chinez, încât acum este descoperită și nu mai are capacitatea să se opună sau să tină sub control companiile controlate de Rusia și China. De asemenea, în ultimii ani chinezii au făcut investiții mari în economia Ungaria, iar toate acestea vor avea un preț. Pe de altă parte, SUA nu-și dorește ca un aliat NATO să aibă legături strânse cu Rusia și China, după ce americanii par să înceapă un război economic cu China, iar cu Rusia există amenințări de la distanță, în ciuda atracției ce există între Trump și Putin.

Pe lângă discuțiile privind securitatea Ungariei – discutându-se inclusiv despre echipamentele militare pe care le va cumpăra Budapesta – , vor exista discuții pentru a reduce dependența Budapestei de gazul rusesc. Americanii duc o întreagă campanie în Europa prin care încearcă să constrângă statele UE să nu mai cumpere gaz de la ruși și să opteze pentru cel american, în condițiile în care Franța și Germania au găsit acordul pentru Nord Stream 2.

Consecințe pentru România

Dar întâlnirea Orban-Trump n-ar trebui deloc să fie privită cu ochi buni de politicienii de la București, însă politicienii de la București n-au nicio îngrijorare în acest sens.

Cu ajutorul lui Trump, Ungaria își sporește influența în zonă, într-o perioadă în care Orban devine tot mai prezent în Transilvania. Cu sprijinul americanilor, acesta va găsi toate motivele să-și atace vecinii și adversarii politici.

Liderii României au avut șansa în nenumărate rânduri să-l atace pe Orban și să demonstreze partenerilor externi că suntem singurii aliați de încredere în regiune. După această întâlnire de la Casa Albă, România va pica în planul secund în regiune, riscând să rămână doar un câmp de bătălie.

Dacă SUA va convinge Ungaria să renunțe la colaborările cu Rusia și China, atunci va oferi ceva la schimb. Din acest punct de vedere, Ungaria are oportunitatea să-și crească investițiile străine, iar economia sa va face un pas uriaș, după ce România a făcut eforturi să se apropie de vecinii de la Vest.

Un subiect de negociere va fi gazul din Marea Neagră. Orban intenționează să negocieze cu americanii accesul la gazul românesc pentru a sări peste Guvernul de la București, motivând că astfel va reduce dependența de Rusia. Acest lucru, dacă se va confirma și ungurii vor primi sprijinul americanilor, va fi o palmă dată României, la care țara noastră nu va avea reacție.

De mai bine de un an, Ungaria se chinuie să joace un rol-cheie în distribuția rezervelor de gaze din Marea Neagră. Ungaria, care face parte din proiectul BRUA (o conductă pentru livrarea gazului în Vest), a cerut ulterior 4,4 miliarde de metri cub de gaze, lucru refuzat de România. Evident, Budapesta a acuzat România că pune în pericol independența energetică a regiunii. În 2019, Ungaria poate obține acest lucru.

În cazul în care Orban îi va oferi lui Trump și sprijin în Israel (cel mai probabil să o facă), România va pierde chiar și acest mare avantaj, de pe urma căruia n-a profitat niciodată în mod concret.

Președintele american trebuie să aibă grijă ce oferă Ungariei, pentru că Victor Orban este un politician care poate destabiliza Europa Centrală și poate izola România la granițele UE. Premierul Ungariei a arătat că pune interesele personale mai presus de orice. Premierul Ungariei a arătat că bate palma cu cine îi oferă mai mult și nu își poate respecta angajamentele asumate la nivel internațional. Pentru că Ungaria, în ultimii 3 ani exact aceste lucruri a făcut în Uniunea Europeană și în Europa Centrală, arătând că nu poate fi un partener de încredere pentru nimeni.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *