UPDATE 20:30
Liberalii au stabilit că vor insista la toate nivelurile ca Guvernul actual sa își respecte promisiunile de majorare a salariilor profesorilor.
UPDATE 20.00
Surse, din ședința de la Sinaia:
Nicolae Ciucă: vreau să fim foarte atenți pe ceea ce propunem ca proiecte pentru anul 2024! Avem un angajament asumat la nivelul Coaliției ca bugetul să treacă până la sfârșitul sesiunii parlamentare. Trebuie să alegem ce este cu adevărat prioritar pentru români, nu vom finanța ambiții electorale!
Miniștrii liberali au prezentat proiectele cele mai de impact pentru populație
Liberalii au discutat si despre reducerea numărului de secretari de stat, așa cum s-a angajat PNL (parte a planului de reducere de cheltuieli). Se va întâmpla întocmai.
Ministrul liberal Cătălin Predoiu și-a anunțat colegii că va dezvolta, în perioada următoare, un proiect cu totul ambițios, la care se lucrează încă din perioada în care ministerul era condus de Lucian Bode și care va impacta enorm inclusiv Diaspora: este vorba de digitalizarea documentelor importante de identitate precum certificatul de naștere, de căsătorie, divorț, deces. Cca 68 milioane acte de stare civilă. Termen finalizare final 2023
________
Liderii liberali vor decide zilele acestea dacă vor merge sau nu într-o alianță cu PSD la alegerile din 2024. Surse liberale au precizat pentru PS News că liberalii se reunesc în perioada 2-4 noiembrie, la Sinaia, unde vor decide strategia politică pentru anul electoral care urmează.
De altfel, conducerea PNL va prezenta liderilor din teritoriu starea de facto a PNL-ului pe baza rezultatelor ultimelor sondaje comandate.
Cei mai mulți lideri liberali înclină să meargă pe liste proprii, nu pe liste comune cu PSD, după ce sondajele au indicat că publicul liberal își dorește acest lucru.
Amintim că la ultima ședință a Biroului Executiv al PNL din 9 octombrie, președintele PNL, Nicolae Ciucă, le-a transmis liberalilor că „formațiunea pe care o conduce are capacitatea şi forţa sa meargă singură în alegeri”.
„S-au luat în analiză mai multe sondaje. Avem o perioadă în care ne-am stabilizat între 20-21%. Ultimul sondaj, independent, ne arată că nu stăm rău, tot acolo suntem. PNL e la 21,5% din total alegători. Dar nu îmi place să vorbesc despre asta pentru că e o poză de moment. Trendurile pentru PNL sunt în creștere.
S-a discutat despre alianțe, coaliții. În momentul de față suntem la guvernare, principala noastră preocupare. Împreună cu președinții de filiale, conducerea executivă, va trebui să ne stabilim direcția pentru 2024. Am lăsat deschise toate ipotezele pe care putem lucra. În ultimul interviu dat am spus: PNL are capacitatea și forța sa meargă singur în alegeri”, a susținut Nicolae Ciucă.
„PNL nu intră într-o alianță împotriva cuiva”
„De ce să ne fie teamă? De trei ani suntem la guvernare! Sunt lucruri pe care le-am făcut bine și altele mai puțin bine. Dar, fraților, să vorbim de ce am făcut bine. 2000 de șantiere deschise prin implicarea PNL. Am închis 2022 cu creștere economică 4,7%. 49 miliarde euro valoare nominală peste estimare. Și azi trăim din banii pe care am reușit să îi atragem din 2022! Cea mai mare absorbție de fonduri europene. Din asta trăim, de ce să ne fie rușine, de ce să ne fie rușine sa vorbim cu oamenii? Trebuie partidul mobilizat. Mobilizarea trebuie să plece de la fiecare dintre noi. Trebuie să vedem care ne sunt obiectivele, direcțiile a ce vrem sa facem. Nu neapărat anul viitor, dar după 2024.
PNL nu intră într-o alianță împotriva cuiva. Dacă e să facem un construct politic se face printr-un proiect de țară bine consolidat, agreat, cum ne dorim. Altfel nu avem ce să discutăm. Avem și forța, și determinarea să mergem pe linia noastră politică”, le-a mai spus Ciucă liderilor liberali.
SURSE Primele 5 nume de pe lista PNL la europarlamentare
Partidele discută în această perioadă variante de liste pentru alegerile europarlamentare de anul viitor. Dacă la PSD lista ar urma să fie deschisă de fostul premier Mihai Tudose, așa cum PS News a anunțat în exclusivitate vineri, la PNL lista ar putea fi deschisă de o femeie – Adina Vălean, în prezent comisar european pentru transporturi.
Pe locul 2, potrivit surselor PS News, ar putea fi europarlamentarul Siegfried Mureșan, urmat de Daniel Buda, Dan Motreanu și Rareș Bogdan.
Cine sunt liberalii care ar putea ocupa primele 5 locuri de pe lista PNL la europarlamentare
Adina Vălean
Este matematician de formație, cu studii postuniversitare în Conducerea Securității și Apărării Naționale și un master de Studii de integrare europeană și securitate. Până în 1997 a fost profesor de matematică. În 1997 a devenit director pentru relația cu Direcțiile Județene pentru Tineret și Sport și ONG de tineret în Ministerul Tineretului și Sportului. Din 1999 până în 2001 a lucrat în organizații non-guvernamentale, ca director de programe al Asociației Române pentru Libertate și Dezvoltare și ca director general al Fundației “Institutul pentru Liberă Inițiativă”. A intrat în PNL în 1999.
Aleasă în Parlamentul European în data de 7 iunie 2007 pe lista Partidului Național Liberal, Adina Vălean a fost membru în Comisia pentru industrie, cercetare și energie, Comisia temporară pentru schimbările climatice, Delegația pentru relațiile cu țările din Europa de Sud-Est și membru supleant în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne.
Adina Ioana Vălean a fost vicepreședinte al Alianței Liberalilor si Democraților pentru Europa (ALDE – grupul liberal). În cele nouă luni până în martie 2010 a participat la 24 din cele 37 de ședințe în plen. În perioada menționată a pus două întrebări, a avut două propuneri de rezoluție, cinci intervenții plenare, două amendamente și a elaborat un raport.
În aprilie 2007, Adina Vălean a devenit vicepreședinte al grupului ALDE din Parlamentul European. Propunerea făcută de liderul ALDE, Graham Watson, a fost votată în unanimitate de colegii din grup.
Între 2014-2017, Adina Vălean a fost vice-președinte al Parlamentului European, din partea Grupului Partidului Popular European (PPE). A fost membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie și membru al Delegației pentru relațiile cu Statele Unite ale Americii, precum și membru supleant în Comisia pentru comerț international. Proiectele ei s-au axat pe telecomunicații, energie și industrie. Activitatea sa din acea perioadă s-a concentrat pe două inițiative majore ale Comisiei Europene: Piața Unică Digitală și Uniunea Energetică.
Începând cu decembrie 2019 Adina Vălean este comisar european pentru transporturi în comisia von der Leyen.
Siegfried Mureșan
A absolvit Academia de Studii Economice din București în anul 2004. A continuat studiile cu un Master în Științe Economie și Management la Universitatea Humboldt din Berlin pe care l-a finalizat în anul 2006. După terminarea studiilor, Siegfried Vasile Mureșan a primit o bursă din partea Parlamentului Germaniei pentru a face parte din programul internațional de stagii al Bundestag-ului. După stagiu, a fost numit consilier al președintelui Comisiei pentru afaceri europene a Parlamentului Germaniei, Gunther Krichbaum, funcție pe care a deținut-o timp de trei ani. În 2009 s-a mutat la Bruxelles, unde a lucrat în Parlamentul European până în 2011.
În anul 2011 obține prin concurs postul de consilier politic pentru probleme economice și sociale al Partidului Popular European (PPE), iar în ianuarie 2014 devine consilier politic principal al PPE. Tot în 2014 se înscrie în Partidul Mișcarea Populară și este ales președinte al organizației de tineret. Candidează la alegerile europarlamentare din 25 mai 2014, situându-se pe poziția a doua pe listele PMP. În urma alegerilor, obține un mandat de cinci ani în Parlamentul European. În noua configurație a legislativului european, este ales vicepreședintele Comisiei pentru bugete, membru supleant în Comisia pentru afaceri economice și monetare și membru în Delegația Comisiei parlamentare de cooperare UE – Republica Moldova. În 22 ianuarie 2015, președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, anunța că Siegfried Vasile Mureșan a fost desemnat purtătorul de cuvânt politic al PPE. Începând cu data de 7 mai 2018, se alătură Partidului Național Liberal, cel mai mare partid membru al PPE din România.
La scurt timp după alegeri, în data de 5 iunie 2019, Siegfried Vasile Mureșan a fost votat vicepreședinte al Grupului PPE din Parlamentul European, cel mai mare grup politic din legislativul european, cu 141 de voturi din 158 de voturi valabil exprimate.
În data de 19 septembrie 2019, Grupul PPE din Parlamentul European a hotărât că Siegfried Vasile Mureșan, în calitate de vicepreședinte, va coordona activitatea grupului în domeniile buget, dezvoltare regională, agricultură și control bugetar. În octombrie 2021, Mureșan a fost reales în funcția de vicepreședinte al Grupului PPE.
Daniel Buda
Este vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European. Este absolvent al Facultăţii de Zootehnie din cadrul Universităţii de Ştiinţe (1994) şi al Facultăţii de Drept, Universitatea ”Babeş-Bolyai” (1997). Doctor în Filosofie al Universităţii ”Babeş-Bolyai” (2006). În completarea studiilor a efectuat stagii de perfecţionare pe probleme de administraţie publică la University of Albany (New York, SUA, 2000) şi la Michigan State University (2001, 2005).
A fost inspector în cadrul Direcţiei de protocol, secretariat, relaţii externe, mass-media – Primăria municipiului Cluj-Napoca (1995 – 1997), avocat în cadrul Baroului de avocaţi Cluj (1998 – 2007), asistent universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative, Universitatea ”Babeş-Bolyai” (1998 – 2004), lector universitar, Universitatea ”Babeş-Bolyai”, Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, Cluj-Napoca (2005 – prezent). În cadrul alegerilor legislative din decembrie 2004, fost ales deputat în circumscripţia electorală nr. 13 Cluj, pe listele Alianţei Dreptate şi Adevăr PNL-PD. A fost membru al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, secretar al Comisiei pentru Regulament şi vicelider al grupului Parlamentar al PDL (2004 – 2009).
A obţinut un nou mandat în decembrie 2008, pe listele Partidului Democrat Liberal. A fost preşedinte, Comisia Juridică, de disciplină şi Imunităţi, Camera Deputaţilor, preşedinte Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României, preşedinte, Comisia specială comună pentru dezbaterea în fond, în procedură de urgenţă, a Codului penal, a Codului de procedură penală, a Codului civil şi a Codului de procedură civilă, preşedinte, Subcomisia de Cod civil şi Cod de procedură civilă, membru în Comisia comună specială pentru analizarea crizei intervenite în funcţionarea justiţiei. La 25 mai 2014 a fost ales în Parlamentul European pe listele Partidului Democrat Liberal. În 2019 a obținut un nou mandat în Parlamentul European, acesta fiind pe listele PNL.
Dan Motreanu
Prim-vicepreședinte PNL, Dan Motreanu este din 2019 și membru al Parlamentului European. A absolvit în anul 1995 Facultatea de Litere și Filozofie-Istorie din cadrul Universității de Vest din Timișoara. După absolvirea facultății, a lucrat ca profesor de istorie și cultură civică la Alba Iulia (1995-1997) și ca redactor la ziarul Observator și corespondent al agenției de știri Mediafax în jud. Alba (1996-1997).
În anul 1997, este numit ca expert parlamentar. În paralel, își continuă și studiile, absolvind cursul postuniversitar la distanță de „Dezvoltare a Abilităților Antreprenoriale” organizat de Universitatea Neuchatel (Elveția) și de Fundația Româno-Elvețiană (1998). Între anii 1998-1999, urmează cursuri de pregătire privind derularea fondurilor europene organizate de Comisia Europeană. Apoi, în anul 2000, a absolvit cursuri postuniversitare la Facultatea de Științe Politice și Administrative din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, obținând diploma de „Manager în Administrația Publică”.
A fost deputat în perioada 2004-2016 (trei mandate). A obținut primul mandat pe listele Alianței DA, în circumscfripția București, iar pe următoarele două le-a câștigat în Călărași.
Din 2019 este membru al Parlamentului European, vicepreședinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI), membru al Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor (IMCO), membru al Comisiei de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului și membru supleant al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI).
Rareș Bogdan
Rareș Bogdan este unul dintre cei 4 prim-vicepreședinți ai PNL și se află la orimul mandat de europarlamentar în Parlamentul European. A absolvit Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și a început să lucreze în presă în 2004, ca fondator al cotidianului Ziua de Cluj. A devenit apoi asociat cu postul de televiziune Realitatea TV.
Cine nu mai prinde loc
Mai mulți veterani din PNL ar urma să nu mai fie pe lista pentru Parlamentul European, urmând să fie primească locuri eligibile pentru parlamentarele din 2024. De exemplu, Mircea Hava, cu o activitate discretă la Bruxelles și Strasbourg, ar urma să primească un loc eligibil la Alba, pentru Parlamentul României. Un al doilea veteran și om care a și condus PNL e Vasile Blaga, căruia îi este pregătit un loc eligibil în Bihor, de senator.
Detalii AICI
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News