Inteligența artificială (IA) ne influențează tot mai mult viața. In viitorul apropiat nu va exista domeniu in care IA să nu poată să pătrundă. Inteligența artificială este deja folosită în numeroase domenii, inclusiv în sectorul agroalimentar. În țările UE, industria digitală și aplicațiile destinate companiilor sunt foarte dezvoltate.
Ar putea IA să prezică prețurile cerealelor?
Potrivit analiștilor IA de la PriceVison, citați de agrointel.ro, cu inteligența artificială, traderii și fermierii pot anticipa și răspunde la mișcările pieței, asigurându-și poziții profitabile sau protejându-se împotriva potențialelor pierderi.
„Cantitatea mare și varietatea de informații pe care sistemele IA le pot analiza înseamnă că predicțiile nu sunt vagi. Acestea sunt bine fundamentate, bazate pe date ale direcției pieței. Această capacitate de a combina cantități mari de date și alte informații în anumite momente de timp într-o prognoză coerentă distinge IA de toate metodele anterioare(…). În plus, combinarea AI cu alte tehnologii emergente, cum ar fi blockchain-ul, va crea un instrument de predicție și mai puternic, profund integrat în fluxul în timp real al informațiilor globale”, au spus analiștii PriceVison.
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie, analizează modul în care „agricultura de precizie” ar putea permite fermierilor să folosească tehnologia pentru a răspunde în timp real la schimbările în creșterea culturilor.
Economistul american Lopez-Lira este de părere, însă, ca „pe măsură ce tot mai mulți oameni folosesc aceste tipuri de instrumente, piețele devin din ce în ce mai eficiente, așa că ne-am aștepta ca predictibilitatea să scadă ca urmare a acestui fapt”.
În ultimii ani, impactul AI s-a extins și asupra agriculturii automatizate. Potrivit Forbes, în Statele Unite există „aproximativ 200 de startup-uri agricole bazate pe inteligență artificială”, reflectând un interes tot mai mare pentru automatizarea proceselor agricole. Această trecere către autonomie funcțională este evidentă în inovații precum tractoarele autonome care sporesc eficiența sarcinilor agricole.
„Folosim deja IA, chiar dacă pur și simplu nu o numim inteligenta artificiala”, a spus Dirk Winkelmann, președintele Vanguard Direct care a adaugat că Vanguard folosește date din 10 surse din întreaga lume.
„Apariția AI este pur și simplu următorul pas în progresul tehnic, oferind noi instrumente care vor eficientiza și îmbunătăți procesele care au fost aplicate de mult timp, crede președintele Vanguard.
De asemenea, specialiștii se așteaptă ca sectorul agricol să continue să adopte IA în mod constant și ca roboții agricoli să fie dezvoltați pentru a îndeplini o varietate tot mai mare de sarcini în următorii trei ani.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News