Inteligenţa artificială reprezintă cea mai mare îngrijorare pentru specialiştii în securitate IT (studiu)

Sursa foto: unsplash

Peste jumătate (57%) dintre specialiştii în securitate IT, chestionaţi cu ocazia unui studiu global efectuat de Bitdefender, au susţinut că s-au confruntat cu o breşă de securitate sau o scurgere de date pe parcursul ultimelor 12 luni, ceea ce indică o creştere cu 6% comparativ cu 2023, şi aproape toţi respondenţii (96%) au considerat avansul inteligenţei artificiale generative (GenAI) o ameninţare.

De asemenea, peste o treime (36%) au spus că utilizarea tehnologiilor AI pentru manipularea sau crearea de conţinut fals de tip deepfake constituie o ameninţare foarte serioasă, conform unui comunicat remis, joi, AGERPRES.

În acelaşi timp, menţionează sursa citată, 74% dintre cei intervievaţi s-au declarat încrezători în abilităţile colegilor de departament de a identifica un atac de tip deepfake audio sau video, în timp ce doar 21% şi-au manifestat îndoiala că ar fi capabili de a le depista.

Studiul mai arată că aproape trei sferturi dintre specialiştii IT (74%) au remarcat o creştere a gradului de sofisticare al atacurilor de tip phishing, care se află pe primul loc în topul ameninţărilor de securitate (33%). Pe locul doi se află vulnerabilităţile software şi ameninţările zero-day (32%), urmate de atacurile de tip ransomware (29%).

În ceea ce priveşte ameninţările tot mai complexe care vizează mediile cloud, 39% dintre respondenţi s-au declarat îngrijoraţi de politicile de gestionare a identităţii şi accesului (IAM), urmate de riscurile de conformitate (38%).

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: