Inteligența Artificială și piața muncii din România. Jumătate din locurile de muncă vor fi influențate de AI generativă

Sursă foto: engineersgarage.com
Sursă foto: X

Viitorul locurilor de muncă în România începe să depindă ce dezvoltarea inteligenței artificiale. Un nou studiu realizat de Google în 2024 aduce în atenția noastră date interesante legate de modul în care intelingeța artifcială va schimba piața muncii în țara noastră.

Datele studiului ne arată că peste jumătate din locurile de muncă din România vor fi influențate de inteligența artificială generativă. Da, ați auzit bine, 54% dintre joburi vor beneficia de această tehnologie inovatoare! Această schimbare promite nu doar să ne ușureze viața, dar și să aducă un boom semnificativ economiei noastre.

Dacă România adoptă pe scară largă inteligență artificială generativă, PIB-ul nostru ar putea crește cu până la 16 miliarde de euro în următorii zece ani. E o sumă uriașă, care ar însemna o creștere de 5%!

Ce înseamnă asta pentru noi? Aproximativ 4,2 milioane de locuri de muncă vor vedea îmbunătățiri majore. De la automatizarea unor sarcini repetitive până la ajutorul în crearea de conținut, AI-ul va deveni un partener de nădejde în multe domenii.

Dar doar 4% dintre joburi vor fi automatizate complet. În schimb, noile locuri de muncă generate de economia AI vor compensa pierderile.

Cu toate acestea, România mai are de lucru pentru a se alinia cu media europeană. Doar 2% dintre companiile noastre au adoptat tehnologia AI până acum, față de 8% la nivelul UE. Dar vestea bună este că 40% dintre firmele noastre plănuiesc să investească în AI în următorii cinci ani.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: