Inteligența artificială poate deveni o armă dublă, potențial revoluționară, dar și periculoasă. Teroriștii ar putea folosi AI pentru propagandă, recrutare și chiar pentru planificarea atacurilor
Inteligența artificială se transformă rapid dintr-un instrument de progres într-o posibilă amenințare majoră la adresa securității naționale, a avertizat Jonathan Hall, consilierul independent al guvernului britanic pentru legislația antiteroristă.
Potrivit raportului, citat de politico.eu, AI capabilă să creeze text, imagini, audio și video pe baza unor seturi de date, ar putea deveni ușor un „cerc închis al radicalizării” pentru persoanele vulnerabile, în special tinerii singuratici.
Chatbot-urile avansate pot nu doar să răspândească ideologie extremistă, ci și să „evalueze” și să direcționeze potențialii recruți spre rețele umane de radicalizare.
Exemplul deja documentat al lui Jaswant Singh Chail, care a plănuit asasinarea Reginei Elisabeta a II-a cu ajutorul unui chatbot denumit de el „prietena sa AI”, este un semnal de alarmă că astfel de riscuri nu mai sunt doar ipotetice, conideră revizorul independent al legislației antiteroriste din Marea Britanie.
Raportul semnalează că există deja o industrie clandestină dedicată „spargerii” barierelor etice implementate de companiile tech, permițând crearea de conținut terorist, în ciuda filtrelor de siguranță.
În același timp, lipsa de transparență a marilor companii de AI este dur criticată: „Au puține motive să explice cum funcționează modelele lor sau ce fac pentru protejarea umanității, într-o cursă acerbă pentru cotă de piață”, menționează expertul.
Printre amenințările viitoare, raportul ia în considerare posibilitatea ca AI să fie folosită pentru identificarea și sinteza armelor biologice sau chimice, scrierea de cod pentru atacuri cibernetice și crearea de „armate de boți” capabile să manipuleze opinia publică pe rețelele sociale prin mesaje coordonate.
„Frontiera tehnologică este deja aici, iar legislația trebuie să țină pasul cu ea. Dacă nu acționăm acum, în curând s-ar putea să fie prea târziu”.
Marea Britanie a anunțat anul trecut înființarea unui nou Laborator pentru Cercetare în Securitatea AI pentru a face față acestei provocări în continuă evoluție.
Cu o finanțare inițială de peste 8 milioane de euro, centrul de cercetare are drept obiectiv protejarea Marii Britanii și a aliaților săi (inclusiv țările Five Eyes și NATO) împotriva noilor amenințări din domeniul AI și a utilizării maligne a inteligenței arficiale.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News