Skip to content
Externe

Intenția lui Trump de a redeschide țara de Paști, sabie cu două tăișuri. Dungaciu: Este extrem de riscant!

psnews.ro

Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române, Dan Dungaciu, în exclusivitate pentru PSnews.ro, a comentat intenția președintelui american Donald Trump de a redeschide țara de Paști.

Pentru început, Dan Dungaciu a atras atenția că problema care se pune în acest moment pentru mulți politicieni, inclusiv cei din România, este pe ce palier al acestei crize își fixează aceștia țintele principale. „Pe palierul medical, cel al crizei economice, care va fi urmat de o criză politică și de o criză strategică? Toate aceste paliere trebuie avute în vedere pentru că dacă nu insistăm exclusiv asupra palierului medical al crizei, riscăm ca criza economică să afecteze societățile noastre cel puțin la fel de grav”, spune acesta.

Geopoliticianul spune că abordarea președintelui american este extrem de riscantă, „dar s-ar putea să fie abordarea câștigătoare”. „Nimeni nu cred că are un răspuns ferm la această provocare, dar este cert că pe umerii politicienilor responsabilitatea este enormă”, spune Dungaciu.

„Asistăm prin aceste declarații la developarea, probabil, a celei mai presante întrebări pentru toți politicienii din lumea asta astăzi. Mai succint, Trump a formulat într-o postare pe Twitter din 23 martie în care a spus că nu ne putem permite, ca remediul la boală, să fie mai grav decât boala însăși. În alte formulări, tot ale președintelui american, America nu este o țară care să poată fi închisă. Problema care se pune în acest moment pentru mulți politicieni, inclusiv cei din România, este pe ce palier al acestei crize îți fixezi țintele principale: pe palierul medical, cel al crizei economice, care va fi urmat de o criză politică și de o criză strategică. Toate aceste paliere trebuie avute în vedere pentru că dacă nu insistăm exclusiv asupra palierului medical al crizei, riscăm ca criza economică să afecteze societățile noastre cel puțin la fel de grav.

Criza economică le va afecta pe termen lung. Noi mai avem acum rezerve, depozite, hrană, alimente, produse, etc, dar la un moment dat aceste resurse se vor epuiza, cineva trebuie să le producă, altcineva trebuie să le vândă. Cine vor fi cei care produce și vor vinde dacă ne închidem toate societățile? Cei care se vor mișca primii, vor produce primii și vor vinde primii. S-ar putea ca pe viitor să fie extrem de avantajați în raport cu cei care rămân încremeniți într-o blocare totală la nivel societal și economic. Aceasta este dilema în acest moment pentru liderii politici. Decizia, evident, este de ordin politic. Ce decizie iei și ce strategie aplici în caz de criză?

Donald Trump a transmis mesajul că nu vrea ca remediul să fie mai grav decât boala și a spus că în două săptămâni urmează să se ia niște decizii care vor arăta direcția în care merge America. Din această perspectivă, nu a mers automat pe modelul închiderii societății. Are și asta un beneficiu, în sensul că victimele vor fi mult mai puține, dar Trump sugerează că America ar putea să meargă și pe al model, în care există un număr de victime asumate la nivel de decizie politică, dar care menține funcționalitatea societății ca al doilea palier al crizei să nu devasteze și mai rău”, precizează Dungaciu.

„Când va veni criza economică multă furie se va descărca pe Uniunea Europeană”

„Este o abordare foarte riscantă, indiferent de decizie ei. Cineva poate să argumenteze că pentru Trump cel mai confortabil ar fi să își asume o abordare de tip Chona, să închidă America și numărul de victime să fie cât mai mic, astfel încât până în noiembrie 2020 lumea să fie ocupată cu maniera strictă în care Donald Trump gestionează criza și să nu-i poată reproșa numărul mare de victime.

Donald Trump își asumă, însă, un alt tip de abordare, care este extrem de riscantă, dar s-ar putea să fie abordarea câștigătoare. Eu nu am un răspuns la această chestiune. Nimeni nu cred că are un răspuns ferm la această provocare, dar este cert că pe umerii politicienilor responsabilitatea este enormă. Dacă palierul medical al crizei nu îi va doborî, pe mulți îi va doborî palierul economic al crizei. Nu mă refer doar la entități politice naționale, dar va fi criza mare a Uniunii Europene, care nu se va derula pe palierul medical. E greu să acuzi Uniunea Europeană pe o chestie abstractă, dar atunci când va veni criza economică multă furie se va descărca și pe o parte a guvernelor naționale, dar cu siguranță foarte multă furie pe UE. S-ar putea ca proiectul european, dintre toate construcțiile politice de pe continent, să fie cel mai afectat”, a mai declarat Dan Dungaciu pentru PSnews.ro

Donald Trump: Riscăm să pierdem mai multe persoane aruncând ţara într-o recesiune gravă

Amintim că președintele Donald Trump a declarat, marți, că a discutat cu echipa care gestionează problema coronavirusului în Statele Unite despre data la care ar trebui repornit business-ul în țară. Trump a spus că weekend-ul de Paște, pe 12 aprilie, ar reprezenta ”un timp frumos, o țintă frumoasă” și a declarat că speră să fie posibilă deschiderea unor sectoare din economie.

Statele Unite au declarat o perioadă de 15 zile din data de 16 martie, în care americanii sunt încurajați să lucreze de acasă și să limiteze adunările mai mari de 10 persoane.

Guvernatorul New York-ului, Andrew Cuomo, le-a cerut altor state să ia notă de ce se întâmplă în orașul cu peste 25 de mii de infectări pentru a-și face o idee asupra a ceea ce ar putea urma. New York-ul numără mai mult de jumătate din numărul total de infectări din Statele Unite. Preşedintele american Donald Trump a avertizat marţi cu privire la riscul prelungirii măsurilor de izolare pentru limitarea răspândirii epidemiei COVID-19 în SUA, izolare care a aruncat economia americană în criză şi care ar putea ”distruge” ţara, transmit AFP şi DPA, citate de Agerpres.

”Se poate distruge o ţară închizând în acest fel”, a explicat liderul de la Casa Albă pentru Fox News, indicând că săptămâna viitoare va evalua efectele perioadei de izolare recomandată de 15 zile.

Trump a estimat că o o ”gravă recesiune” ar putea face mai multe victime decât noul coronavirus în SUA şi şi-a exprimat dorinţa ca activitatea economică să poată fi reluată cât mai rapid.

”Putem pierde un anumit număr de persoane din cauza gripei. Dar riscăm să pierdem mai multe persoane aruncând ţara într-o recesiune gravă sau într-o depresiune”, a continuat liderul american, care a evocat posibilitatea a ”mii de sinucideri”. ”Trebuie să ne întoarcem la muncă mult mai repede decât cred oamenii”, a spus Trump, care a avansat data de 12 aprilie, când catolicii şi protestanţii sărbătoresc Paştele din acest an. ”Mi-ar plăcea să avem ţara redeschisă până la Paşte”, a afirmat preşedintele SUA.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *