Skip to content
Politică

Intenția PSD de a boicota votul de învestire a Guvernului Orban II este ”cel puțin ciudată”, crede Iohannis: În Parlament se lucrează prin prezență, nu prin absență

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Președintele Klaus Iohannis a invitat PSD să-și „reconsidere punctul de vedere”, după ce social-democrații au anunțat că vor boicota votul de învestire pentru Guvernul Orban II. În Parlament „se lucrează prin prezență, nu prin absență”, a spus Klaus Iohannis, care participă la Bruxelles la un summit dedicat viitorului buget al UE.

În opinia sa, „atitudinea PSD este cel puțin ciudată” și poziția sa este „principial incorectă”, în condițiile în care, după ce au depus moțiune de cenzură și a căzut guvernul, „acum spun că nu e vina lor”, relatează Hotnews.

" "
" "

„Este evident PSD cel care a depus moțiune și acum, când trebuie să se voteze o nouă propunere, sunt ocupați cu alte treburi”, a comentat șeful statului.

Declarațiile lui Klaus Iohannis vin după ce președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat miercuri seară că social-democrații vor boicota învestirea Guvernului Orban II programată pe 24 februarie, prin neprezentarea parlamentarilor PSD la ședință.

Despre numirea șefilor de Parchete: ”Mi-a făcut mare plăcere”

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a explicat că nu a ținut cont de avizul negativ al CSM în cazul propunerilor pentru șefia DIICOT (Giorgiana Hosu) și Parchetului General (Gabriela Scutea) pentru că ”mi s-a părut parțial destul de superficial, am considerat corecte propunerile ministrului Predoiu”.

Într-o declarație de presă la Bruxelles, Iohannis a mai spus că ”selecția organizată de ministrul Cătălin Predoiu a scos la iveală trei candidați pe care îi consider foarte buni și mi-a făcut mare plăcere să-i numesc”.

„Astăzi, înainte să plec spre Bruxelles, am semnat decretele de numire pentru procuror general, în persoana dnei Scutea, procuror șef DIICOT, în persoana dnei Hosu și procuror șef DNA, în persoana dlui Bologa, trei candidați care mi-au fost propușți de ministrul Justiției după un proces de selecție pe care l-am găsit foarte bine organizat, foarte transparent, foarte corect făcut. A fost o competiție deschisă. După ce propunerile dlui ministru au fost concretizate, ele au fost trimise la CSM care a avut păreri ușor diferite”, a declarat Klaus Iohannis, citat de g4media.

„Având în vedere că am avut pe de o parte propunerile ministrului pe care le-am găsit foarte bine elaborate, foarte bine motivate și pe de cealaltă parte avizul CSM care mi s-a părut parțial destul de superficial, am considerat corecte propunerile făcute de dl ministru Predoiu”, a continuat președintele.

Iohannis a subliniat că s-a încheiat interimatul la conducerea parchetelor.

În legătură cu recomandarea MCV de a se ține cont de avizele CSM la numirea procurorilor șefi, Klaus Iohannis a replicat: „Recomandarea spune să se țină cont de avize și am ținut cont de avize, am citit, mi-am făcut timp”.

Întrebat de ce consideră avizele CSM superficiale, președintele a spus: „Vă rog să citiți avizele și o să vă dați seama imediat”.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *