Skip to content
Politică

INTERCEPTĂRI DNA. Bengescu îi spunea lui Andrei Hrebenciuc că prinţul Paul are „o jenă financiară foarte puternică”

Dan Bengescu îi spunea lui Andrei Hrebenciuc că prinţul Paul are „o jenă financiară foarte puternică”, într-o discuţie telefonică interceptată de procurori, la finalul căreia Andrei Hrebenciuc i-a solicitat tatălui său să-l ajute financiar pe prinţul Paul, relatează Mediafax.

Convorbirea telefonică între Andrei Hrebenciuc şi Dan Bengescu este redată în referatul cu propunerea de arestare a celui dintâi şi a lui Paltin Sturdza.

Astfel, notează procurorii DNA, implicarea directă a lui Andrei Hrebenciuc în activitatea infracţională a grupului rezultă şi din convorbiri telefonice purtate cu membrii grupării şi din faptul că este pus la curent cu demersurile efectuate.

Pe 18 noiembrie 2013, Andrei Hrebenciuc lua legătura cu Dan Bengescu.

Dan Bengescu- Tu-l ştii pe PAUL, am mai vorbit noi de el.
Andrei Hrebenciuc- Da.
Dan Bengescu- Omul are o jenă financiară foarte puternică.
Andrei Hrebenciuc- Da.
Dan Bengescu- Şi e pe cale să facă o mişcare greşită, în sensul că trebuie să dea vreo 20 000 mâine, nu ştiu la ce bancă şi eu nu i-am finalizat proiectul decât… îi finalizez proiectul undeva la începutul lunii decembrie, că îi lipseau lui nişte documente. El a zis sâmbătă că se duce exact la personajul la care nu aş mai vrea eu să se ducă…
Andrei Hrebenciuc- Da.
Dan Bengescu- Dacă se duce la ăla, să-i deaăla, ălaîi va da cu o singură condiţie: să-i semeneze pentru cele 40 (se face referire la cele 40.000 de ha Pădure Broşteni).
Andrei Hrebenciuc- Gata, am înţeles.
Dan Bengescu- Ţi-am zis numai aşa, că am auzit acuma pe piaţă, ştii. Şi nu aş vrea, că dacă îi semnează lu’ ăla pe alea 40, e păcat.
Andrei Hrebenciuc- Ok, perfect, gata, vorbesc.

Imediat după această discuţie, Andrei Hrebenciuc l-a sunat pe Viorel Hrebenciuc solicitându-i să-l ajute financiar pe Prinţul Paul, se mai arată în referat.

În data de 27 noiembrie 2013, Andrei Hrebenciuc ia din nou legatura cu Dan Bengescu.

Dan Bengescu : … Mâine mă duc pe la Oneşti, am altă etapă, cu contestările alea care le-au făcut ei.
Dan Bengescu : – Ei tot vin cu fel de fel. Prima dată a fost 17 octombrie, au cerut ceva, le-au dat un termen. La termenul următor au cerut să suspende întrucât au făcut o revizuire, s-a mai dat acuma, noi am depus nişte documente…
Andrei Hrebenciuc- Vai!

În referat se regăseşte şi interceptarea unei discuţii ulterioare între Andrei şi Viorel Hrebenciuc, ce a avut loc pe 2 decembrie 2013

Andrei Hrebenciuc: Ai întâlnire cu Bengescu?
Andrei Hrebenciuc: OK, bine, bine…
Viorel Hrebenciuc: Cine te întreba?
Andrei Hrebenciuc: Bengescu ăsta.
Viorel Hrebenciuc: Dar vine şi el?
Andrei Hrebenciuc: Păi, da, aşa am înţeles.
Viorel Hrebenciuc: Dacă vine, e perfect.

Andrei Hrebenciuc şi Paltin Sturdza, inculpaţi în dosarul retrocedărilor, au fost aduşi, joi seară, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care va judeca propunerea de arestare a procurorilor DNA pe numele celor doi.

Andrei Hrebenciuc este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Sturdza este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă şi instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Într-un alt document al anchetatorilor, se arăta că Viorel Hrebenciuc şi alţi inculpaţi din dosarul retrocedărilor, acceptând promisiunea unor foloase materiale, le-au promis prinţului Paul şi prinţesei Lia că vor interveni pe lângă autorităţi pentru ca aceştia să obţină mai multe terenuri şi clădiri.

„Începând cu luna noiembrie 2013 şi până în prezent, numiţii Olari Aurel, Iacob Sorin Ioan, Mătăşel Ioan, Kadas Iosif, Bengescu Dan Costin, Jănică Poenaru, Viorel Hrebenciuc, cu ajutorul altor persoane, acceptând promisiunea unor foloase materiale, direct sau indirect (ex. prin intermediul numitei Alina), le-au promis numiţilor Paul-Philippe al României şi soţiei sale, Lia a României, că vor interveni pe lângă funcţionari din cadrul autorităţilor publice centrale şi locale, din Călăraşi, Suceava, Sinaia etc, cu atribuţii în domeniul retrocedărilor imobiliare sau al reconstituirii dreptului de proprietate, în scopul urgentării unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu ale acestora sau în scopul îndeplinirii unor acte contrare acestor îndatoriri (ex. obţinerea urgentă şi în mod ilegal a 39.885 hectare teren în Broşteni, jud. Suceava, a 50 ha + 3.165,87 de ha teren agricol la Mănăstirea, jud. Călăraşi şi a două imobile în Sinaia etc)”, se arată în documentul citat.

Prinţul Paul şi prinţesa Lia au fost audiaţi, pe 15 octombrie, la DNA Braşov, nefiind puşi sub urmărire.

În dosarul retrocedărilor, Iosif Kadas şi Dan Bengescu sunt arestaţi preventiv, iar Sorin Iacob şi Jenică Poenaru sunt arestaţi la domiciliu.

Pe de altă parte, în cazul deputaţilor Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, DNA a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea lor.

Viorel Hrebenciuc a demisionat marţi din Parlament.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *