Interceptări în dosarul „azilului groazei” din Mureș. Noi dezvăluiri

Sursă foto: Digi24.ro
Sursă foto: Digi24.ro

Interceptările din  „azilului groazei” din Mureș relevă condițiile inumane în care erau ținuți rezidenții, conform Digi24. Persoanele din centrul din Mureș erau ținute în beci luni de zile. Una dintre angajatele interceptate povestește despre cum alți colegi „uitau”, zile întregi, să le dea mâncare rezidenților din centru.

„- Ne-am dus jos dimineață, acolo, jos în beci, în prima zi când am fost, nici n-am știut, omule, unde e lumina, ce-i acolo?! Atâta am tot umblat în jur până ce am găsit lumina și am pornit-o. Erau amândouă jos în beci.

„- Ăia erau închiși acolo. Ieri dimineață când ne-am dus, erau plini de urină și fecale, o putoare de ne înecam. Ăia cine știe când au fost schimbați, când au mâncat. Au uitat să-i dea să mănânce seara. Nici n-a mâncat.”

Conform probelor, suspecții se „acopereau” și se înțelegeau între ei cu privire la ce declarații să facă la Poliție pentru a scăpa de acuzații, arată surse Digi24.

„- Polițistul pe toată lumea o să cheme. De asta i-am zis lui…să încercăm, măcar noi patru să mergem pe o vorbă. Să ne scăpăm! Omule, noi nu știm, aia nu știm. Să nu ne găsească pe noi și cu aia, că noi i-am pus pe ei.”

Ancheta procurorilor este în desfășurare. Momentan, trei persoane din conducerea azilului sunt arestate preventiv, iar procurorii adună în continuare probe.

În acte, în centrul din Bărdești erau cazați 23 de adulți. Însă, în beci erau „cazate” (a se citi „închise”), printre moloz, pe saltele cu fecale, sânge și urină, alte șapte persoane vulnerabile, copii și adulți malnutriți, murdari și plini de muște, așa cum reiese din comunicatul CRJ-ului, ONG-ul care a făcut vizita de monitorizare și a descoperit calvarul celor găsiți în beci.

Unul dintre fondatorii centrului, Cosmin Ionuț Păpuc, este funcționar public cu statut special, mai exact agent la Penitenciarul Târgu Mureș. În cea mai recentă declarație de avere a sa, se stipulează că acesta a încasat chirii din trei locații, dintre care la două funcționează centre de îngrijire: 720 de lei de la Bărdești și 2.400.000 lei de la Târgu Mureș.

Autor

  • Chirciu Simona-Maria

    Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: