Skip to content
Politică

Interceptările încing spiritele. Fost ofiţer SRI: Mă voi adresa Parlamentului. Picăm dintr-o extremă în alta! EXCLUSIV

Interceptările continuă să încingă spiritele. Un fost ofiţer SRI anunţă că se va adresa Parlamentului în această problemă şi atrage atenţia că, tratând-o superficial, riscăm să picăm dintr-o extremă în alta.

Este vorba despre senatorul PSD Daniel Savu, care a oferit, marţi, pentru PSnews.ro, un punct de vedere „la cald” în ceea ce priveşte interceptările, precizând, în repetate rânduri, că va oferi o poziţie mult mai elaborată după ce va studia în profunzime recenta ordonanţă de urgenţă a Guvernului (OUG) referitoare la acest subiect.

„Problema este extrem de complexă şi este tratată, în ultima vreme, de oameni care nu se pricep la acest lucru, extrem de superficial. După ce o să studiez cu atenţie şi ordonanţa asta a Guvernului, am să vă spun. Părerea mea este că nu este vorba doar de o simplă schimbare de nume – fiindcă apare că tot nişte oameni (dar care nu sunt ofiţeri SRI) ascultă pe alţi oameni. Şi asta rezolvă problema? Asta era esenţa? Că, de fapt, asta se spune acum: să vină alţii, să nu fie de la SRI! Dar ce are SRI-ul? A greşit cu ceva? Era un Centru Naţional de Interceptare. Deci rămâne SRI-ul, dar vin alţi oameni, care o să folosească echipamentele SRI-ului. Asta este un fel, aşa, de a expedia problema destul de superficial, din punctul meu de vedere. Deci discuţia este mult mai complexă. O să discutăm în Parlament, vine ordonanţa în Parlament, acolo o să formulez nişte întrebări… O discutăm – ordonanţa nu e chiar aşa de simplă şi nu poate fi privită cum vedeţi acum, că se trece dintr-o extremă în alta”, ne-a spus senatorul.

Concret, Daniel Savu i-a dat ca exemplu pe unii avocaţi „care încearcă acum să spună că vor da în judecată SRI-ul, că i-a ascultat pe clienţii lor înainte de începerea urmăriii penale”.

„Păi, chiar asta este menirea SRI-ului în probleme de antiterorism: să se asigure că nu se întâmplă ceva, preventiv. Şi probele le pune, ulterior, la dispoziţia organelor penale şi se declanşează urmărirea penală. Păi, asta e treaba SRI-ului: să asculte sau să îşi ia măsuri, când are informaţii – că de-aia este o lege a siguranţei naţionale: când ai informaţii că se poate întâmpla ceva, îţi iei măsuri de prevenire. Şi atunci, recurgi la toate mijloacele la care legea îţi dă dreptul. Nu poţi să vii cu avocaţii acum, să spună: «Domn’e, dar SRI-ul îi asculta înainte să fie trimişi în judecată». Păi, normal! Au pus probele la dispoziţie. Acum, ce facem? Cădem dintr-o extremă în alta? E foarte complicată discuţia – adică, pe scurt, aşa, o să vă spun: nu rezolvă o problemă!” a subliniat Savu.

În acelaşi context, senatorul PSD a criticat Guvernul pentru mutările făcute după hotărârea Curţii Constituţionale a României (CCR) privind interceptările SRI.

„Judecătorii (de la CCR – n.r.) au dat o soluţie şi Guvernul a încercat să adapteze, să găsească o soluţie de moment. Din punctul meu de vedere, este o soluţie tehnocrată, ca să nu fiu rău. O soluţie tehnocrată, adică «hai să rezolvăm treaba pe o scurtă perioadă». Adică, dacă noi luăm 40 de oameni pe care nu scrie: «SRI»; scrie altceva («DIICOT», «ofiţeri» etc.), atunci e-n regulă că se duc ăia şi folosesc aceleaşi tehnici. Dar ce? Ăia de la SRI făceau ceva împotriva statului? S-a dovedit treaba asta? Cam asta e esenţa ordonanţei. Deci o să studiez problema – m-am angajat într-un studiu profund şi o să văd şi care e punctul de vedere al SRI. Deci de-aia spun: este complicat să primiţi un răspuns de la mine. Răspunsul este extrem de complex”, a comentat Savu.

În încheiere, senatorul PSD Daniel Savu a iterat ideea că va studia în detaliu problema, promiţând că se va adresa Parlamentului pe această temă.

„Deci eu vă spun: urmează un răspuns mult mai detaliat, întrucât ce v-am spus acum este foarte superfluu. În tot cazul: ce trebuie să reţineţi este că mă voi adresa Parlamentului în această problemă.

Aşadar, aşa cum o văd eu, nu cred că ordonanţa asta rezolvă situaţia. Dar sunt în curs de studiu: şi al ordonanţei, şi al punctelor de vedere, dar văd că lucrurile au alunecat într-o sarabandă… Am urmărit şi eu emisiunile televizate şi am văzut că sunt avocaţi care deja vor să dea SRI în judecată, că i-a ascultat pe clienţii lor înainte de ancheta penală. Păi, e normal asta – da! Dacă acei clienţi ai lor au fost suspectaţi, pe baza legilor siguranţei naţionale, de terorism sau de orice altceva care afectează siguranţa naţională, e normal ca SRI-ul… SRI-ul NU face anchete penale! El doar pune la dispoziţie toate materialele, probe (dacă au fost înregistrări ambientale sau de alte feluri), le pune la dispoziţie şi le vor judeca judecătorii. Acum, ce facem? Dăm timpul înapoi şi picăm dintr-o extremă în alta! Problema este complexă şi nu poate fi tratată superficial, aşa, nici măcar printr-o ordonanţă de urgenţă – cred eu. Şi repet: am de gând să mă adresez Parlamentului în această speţă”, a încheiat Daniel Savu.

1 comentariu la “Interceptările încing spiritele. Fost ofiţer SRI: Mă voi adresa Parlamentului. Picăm dintr-o extremă în alta! EXCLUSIV

  1. Destepti ca intodeauna am scos SRI din poveste, dar nu am considerat anticonstitutionala intruziunea in dosare penale a unor servicii secrete straine – FBI are chiar birou in interiorul DNA; iar ambasdorul SUA se lauda ca 10 persoane din FBI, Secret Service, ambasada (probabil CIA) sunt in permanenta la dispozitia DNA. Cine dreak a mai auzit asa ceva intr-o tara DEMOCRATA si membra UE? Adica scoate SRI din povestea cu inteceptarile, dar ne asculta americanii pe tehnica DNA. Asta este CONSTITUTIONAL?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *