Skip to content
Politică

Interesul președintelui pentru societatea civilă, în creștere. Ce joc face Iohannis EXCLUSIV

secundatv.ro

Lipsit de un aliat de forță în Parlament, președintele Iohannis mizează iarăși pe sprijinul activiștilor din societatea civilă, după un prim apel prin care a îndemnat ONG-urile de profil să își exprime clar poziția față de evidentele derapaje din sfera justiției, șeful statului a invitat 6 reprezentanți ai militanților la discuții.

Desigur, chestiunea poate fi pusă pe seama fragilității Opoziției parlamentare în fața tăvălugului PSD, dar, la fel de bine, în spate se întrevede deja interesul lui Iohannis de a-și asigura înă de acum o victorie sigură în alegerile prezidențiale din 2019.

Din acest punct de vedere, actualul președinte pare să își consolideze poziția de favorit în rândul electoratului urban, în contextul în care PNL, PMP, USR nu par să găsească tonul potrivit în resuscitarea disputei politice cu actuala Putere, declinul dreptei fiind evident prin lipsa de reacție rapidă a liderilor PNL la controversele iscate de măsurile propuse de guvernarea PSD-ALDE.

Civismul, monedă electorală

Spre deosebire de PSD, care de obicei regizează contramanifestații la mișcările de protest, Iohannis mizează încă pe un public profund interesat de schimbările politice și economice anunțate de actualul guvern și care se implică în semnalarea sau contestarea eventualelor derapaje sesizate la nivel administrativ.

Președintele a anunțat încă din conferința de presă din 26 septembrie că se bazează pe spritul civic al cetățenilor români. Este foarte posibil într-un fel sau altul să îndemne populația să iasă în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea față de legile justiției”, remarcă sociologul Marius Pieleanu, contactat de PSNews.ro.

„PNL a greșit țara!”

O tăcere a președintelui în fața modificărilor legislative care se anunță în sfera justiției ar duce la pierderea celui mai important aliat electoral al lui Klaus Iohannis, publicul de dreapta, dar care nu se regăsește neapărat în imaginea actuală a partidelor de opoziție, în special în formula actualei conduceri PNL.

Rolul aliaților din parlament ai președintelui ar fi să întrețină discuția pe teme de actualitate. Din păcate, liberalii nu și-au adaptat mesajul politic la așteptările populației și la temele politice cele mai importante ale momentului. Din punct de vedere al mesajului, liderii PNL se adresează unei alte țări, au greșit țara. Nu se calibrează pe ceea ce trebuie pentru ca dreapta să reprezinte România.

Sunt 6,5 milioane de voturi puse în joc la alegerile din 2019, iar PNL nu îi poate asigura lui Iohannis decât maxim 2,5 milioane, în contextul în care va reuși să se mobilizeze exemplar. Este clar că președintele are nevoie de un sprijin suplimentar, în afara celui asigurat de liberali.

Nehotărâții, societatea civilă, simpatizanții și membrii altor partide devin un bazin electoral țintă pentru președintele Iohannis. De asta este și focalizat și foarte atent la gesturile sale în spațiul public față de societatea civilă, pentru că are nevoie de ea”, comentează sociologul Pieleanu.

O nouă serie de proteste de stradă ar putea fi demarată încă de la începutul lunii octombrie, în contextul în care ministrul Justiției, Tudorel Toader, pare decis să introducă în ședința de Guvern noul set de legi ale Justiției, unul care elimină anumite prerogative ale președintelui în desemnarea procurorilor șefi și trece Inspecția Judiciară în subordinea directă a ministrului de resort.

La fel, chestiunea pragului de prejudiciu în cazul infracțiunii de abuz în serviciu este un alt subiect fierbinte, pe care activiștii din societatea civilă l-au taxat și în timpul protestelor din februarie 2017.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *