Skip to content
Opinii & Analize

Interesul public, sacrificat pe altarul luptelor politice. Cum riscă România să rămână fără Guvern în plin val 4

psnews.ro

La nici un an de la instalare, premierul Florin Cîțu se află în situația de a conduce un cabinet minoritar, amenințat acum de două moțiuni de cenzură, una depusă de USR-PLUS și alta depusă de PSD. Mai mult decât atât, situația epidemiologică din țară este una fără precedent de la debutul pandemiei.

Cum riscăm să rămânem fără guvern cu puteri depline în plin val 4

Confruntarea politică dintre PNL și USR-PLUS pe de o parte și PNL și opoziție pe de altă parte, ne-a adus în situația în care actualul guvern este amenințat de două moțiuni de cenzură. O situație fără precedent și care are șanse mari să conducă la căderea cabinetului condus de Florin Cîțu. Peste criza politică generată de ieșirea USR-PLUS de la guvernare și amenințarea guvernului cu moțiunea de cenzură, se suprapune și o criză epidemiologic deosebit de gravă. România a trecut astăzi de 12.000 de infectări, înregistrând totodată sute de decese în ultimele zile. Este cea mai gravă etapă de la debutul pandemiei, iar specialiștii avertizează că abia în luna octombrie am putea atinge vârful infectărilor. Mai mult, 19 localități se află deja în scenariul roșu, iar rata vaccinării în țară ne plasează pe penultimul loc în Uniunea Europeană.

Toate aceste evoluții erau previzibile, iar specialiștii în sănătate publică au avertizat de mult că valul 4 va lovi din plin țara noastră, iar aceasta va fi mult mai expusă decât statele din Vestul Europei, tocmai din cauza numărului scăzut de vaccinări. Cu toate acestea, clasa politică se află prinsă într-un joc de putere. În loc să pună deoparte partizanatul politic și să găsească cel mai mic numitor comun – gestionarea epidemiei de coronavirus cu pagube minime – vedem cum puterea și opoziția se contrează și se atacă zilnic.

În plin val 4, cu spitalele pline și cu 2 paturi rămase la terapie intensivă în toată țara, am putea rămâne și fără guvern. Situația ar deveni una cu adevărat complicată dacă într-adevăr vom asista la căderea cabinetului Cîțu săptămâna viitoare.

În cazul în care moțiunea va trece, șansele sunt ca actualul cabinet să continue să funcționeze sub forma unui cabinet interimar. Problema majoră în acest caz constă în faptul că un cabinet interimar este unul lipsit de o mulțime de puteri. Un guvern interimar de pildă nu poate da ordonanțe de urgență, deși situația epidemiologică din țară ar putea impune în viitor tipul acesta de legiferare. Un cabinet interimar ar rămâne doar să gestioneze  unele aspecte administrative și ar asigura doar funcționarea parțială a lucrurilor. Totodată, un guvern interimar s-ar afla la dispoziția partidului sau alianței care deține o majoritate în Parlament. Problema e că în acest moment Parlamentul este unul extrem de divizat și nu putem identifica cu precizie o alianță care să formeze o majoritate politică în cadrul legislativului.

În concluzie, România riscă să se trezească într-o situație deosebit de complicată, fiind statul din UE cel mai puternic lovit în această perioadă de epidemia de coronavirus și cu un guvern lipsit de puteri care nu poate lua acțiuni prompte.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *