Skip to content
Puterea Știrilor Video

Interesul românilor pentru programele „Prima Casă” și „Noua Casă” nu mai e la fel de mare, susține Dumitru Nancu. Condițiile pentru un credit garantat de stat

captură Puterea Știrilor

Invitat în studioul „ Puterea Știrilor“, Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a declarat că „interesul românilor nu este la fel de mare ca în anii precedenți” pentru programul „Prima Casă” și „Noua Casă”, solicitările de credite ipotecare garantate de stat fiind în scădere.

„Programul Prima Casă este în funcțiune, anul acesta avem și mai multe instituții financiar bancare, avem 14, și pe circuit de avizare mai avem 2 instituții, 16 instituții care vor să devină parteneri. Programul este deja în al 15-lea an, este cea mai sustenabilă măsură anticiclică, el a debutat în 2009, chiar am participat la elaborarea lui.

Însă interesul românilor nu este la fel de mare ca în anii precedenți, deci până în momentul acesta pe programul Noua Casă, care a debutat acum o lună, avem 276 de credite acordate“, a spus Dumitru Nancu la „Puterea Știrilor”.

Directorul FNGCIMM a subliniat că ambele programe exclud posibilitatea achiziționării unei locuințe într-un bloc cu bulină roșie de risc seismic.

„Nici nu se pune problema. Ce am observat noi de când am început, în anii precedenți, erau foarte multe locuințe achiziționate care erau construite înainte de 1990”, a punctat el.

Spre deosebire de programul „Prima Casă”, programul „Noua Casă” poate fi accesat și de persoanele care dețin deja o locuință, cu condiția să nu fie mai mare de 50 de metri pătrați.

De asemenea, directorul FNGCIMM a menționat că programul “Prima Casă“ va continua și în 2024.

„E programul cu avansul cel mai mic, 5%, ai TVA cel mai mic, 5%. Programul Prima Casă nu va mai continua în momentul în care avem creștere economică și statul nu mai trebuie să intervină pe o piață deja așezată. În momentul în care vedem ce se întâmplă pe piețele care dau ora exactă, vedem ce este în America, vedem ce este în Elveția, este clar că programul trebuie să funcționeze pentru că e ca o centură, atât pentru cetățeni, dar și pentru Guvern“, a conchis Dumitru Nancu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *